IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia и Microsoft обединяват усилия срещу Apple и Google

Финландската компания ще използва Windows на Microsoft за своя основна софтуерна платформа

10:45 | 11.02.11 г. 2
Nokia и Microsoft обединяват усилия срещу Apple и Google

Най-големият производител на мобилни телефони в света - Nokia Oyj, съобщи, че създава софтуерно партньорство с Microsoft Corp., залагайки на това заедно двете компании да се конкурират по-успешно с Google Inc. и Apple Inc., пише Bloomberg.

Компаниите обединяват усилия на глобалния пазар на мобилни устройства, като финландската компания ще използва Windows на Microsoft за своя основна софтуерна платформа.

Очаква се днес в Лондон Стивън Елъп, главен изпълнителен директор на финландската компания, да разкрие подробности за стратегията си за повишаване на пазарния дял и печалбата на компанията. Партньорството с Microsoft има за цел да помогне на компаниите да отвоюват обратно дял във високия сегмент на пазара, отнет от софтуерната платформа на Google Android и iPhone на Apple.

„От известно време Nokia е като сомнанбул и на всички е ясно, че имат голям проблем при смартфоните“, коментира Бен Ууд, базиран в Лондон анализатор на CCS Insight. „Когато обаче започнаха да губят пазарен дял в ниския сегмент на места като Индия, започнахме да се притесняваме за тях.”

Делът на Nokia от бързо растящия пазар на смартфони се е сринал до 27,1% през миналото тримесечие от 50,8% при пускането на iPhone през юни 2007 г., сочат данни на Gartner Inc. За този период компанията е загубила над 60% от пазарната си капитализация. Продажбите на финландската компания на телефони в ниския сегмент, благодарение на които е водеща на пазари като Китай и Индия, са намалели с 10% на годишна база през тримесечието.

По подобен начин Microsoft, лицензите за чиято софтуерна платформа Windows Mobile се удвояваха на година, преди iPhone да излезе на пазара, се бори да наложи Windows Phone 7. Софтуерният гигант отчита над 2 млн. продадени лиценза за новата система за смартфони през първото й тримесечие на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Радо_Бунтар
преди 13 години
Кое му е силния ход?! И Майкросфт и Нокия им мина времето,каквото и да направят много трудно ще могат да се справят с Епъл и Гугъл,ще пръснат луди пари за какви ли не малоумщини и накрая ще разберат,че вече са минало,това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
FNM
преди 13 години
Доста силен ход, ако е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още