IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android извоюва лидерска позиция при смартфоните

Операционната система за смартфони на Google изпревари Symbian и стана най-популярната платформа през последното тримесечие на 2010

21:33 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Android извоюва лидерска позиция при смартфоните

Операционната система за мобилни устройства Android е изпреварила дългогодишния лидер в продажбите на смартфони – мобилната платформа Symbian на Nokia, пише Financial Times.

По този начин Android на Google става най-популярната платформа за смартфони в света през четвъртото тримесечие, показват данни на изследователската компания Canalys.

От проучването става ясно, че покупките на смартфони, базирани на Android, са надминали по брой тези на устройствата със Symbian на Nokia.

Данните подчертават предизвикателствата пред досегашния пазарен лидер Nokia, която бързо губи позиции пред конкурентите на пазара на смартфони, водени от Apple и производителите, които базират своите смартфони на Android.

Това е основната причина за падащата рентабилност на финландската компания.

От Canalys изчисляват, че общо 32,9 млн. смартфони, базирани на Android, са били продадени през последните три месеца на 2010 г. в сравнение с 4,7 млн. за същия период на 2009 г.

Данните показват, че няколко големи производители на смартфони, като HTC, Motorola, Sony Ericsson и Samsung, са започнали производството на устройства с операционната система на Google.

От Canalys посочват, че Nokia е продала 31 млн. смартфони със Symbian през четвъртото тримесечие на 2010 г., което е повишение с 30% спрямо същия период на 2009 г.

Производителят на iPhone Apple на свой ред е продал 16,2 млн. смартфони през четвъртото тримесечие, което е повишение от 86%. Производителят на BlackBerry Research In Motion на свой ред е продал 14,6 млн. устройства, като увеличението е от 36% на годишна база.

От Canalys посочват, че броят на продадените смартфони с операционната системата на Microsoft - Windows Mobile, намалява с 20% на годишна база до 3,1 млн.

От изследователската компания посочват, че общо 101,2 млн. смартфони са били продадени през четвъртото тримесечие в световен мащаб, което е с 89% повече спрямо същия период на 2009 г.

Смартфоните са най-бързо растящия сегмент на пазара на мобилни услуги.

Според критици платформата на Nokia Symbian е превъзхождана по качество от iOS на Apple и от Android на Google.

Главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп заяви през миналата седмица, че компанията трябва да подобри бързо позициите си на пазара на смартфони. За тази цел Nokia разработва нова платформа за смартфони – MeeGo, но все още няма устройства, базирани на нея.

Анализатори тълкуват коментарите му като намек, че Nokia може да пусне на пазара в САЩ и смартфон, който е базиран на Android.

Според експертите на Canalys популярността на платформата на Google ще продължи да се увеличава, докато продажбите на смартфони с мобилната операционна система на Microsoft намаляват.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още