IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надпреварата между Google и Apple при мобилните приложения е все по-ожесточена

Google наема софтуерни инженери и продуктови мениджъри, за да се бори с господството на Apple на пазара на мобилни приложения

11:06 | 31.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Приходите от мобилни приложения се очаква да се утроят през тази година до 15,1 млрд. долара. Снимка: Google</p>

Приходите от мобилни приложения се очаква да се утроят през тази година до 15,1 млрд. долара. Снимка: Google

Интернет компанията Google планира да наемe десетки разработчици на софтуер, които да създават нови приложения за смартфони и други мобилни устройства.

Това са посочили пред Wall Street Journal източници, пожелали да запазят анонимност. По техните думи, с наемането на повече служители Google прилага нова стратегия за противодействие на господстващото положение на Apple при мобилните приложения, който e сред най-динамично развиващите се сегменти на пазара на високи технологии.

Интернет компанията е започнала да привлича нови софтуерни инженери, продуктови мениджъри, както и експерти по потребителски интерфейс и други, които имат идеи за мобилни приложения.

Някои от настоящите служители на Google на свой ред са променили работните си места, за да могат да се включат в усилията за увеличаване на дела на компанията на пазара на мобилни приложения.

В световен мащаб приходите от мобилни приложения се очаква да се утроят тази година до 15,1 млрд. долара, включително от изтеглянето на платени приложения и от рекламните приходи, генерирани от безплатните приложения, според прогнози на компанията за проучвания Gartner.

Освен потенциал за генериране на приходи, разработването на повече и по-добри приложения би могло да помогне на устройствата, базирани на операционна система на Google Android, да продължават да печелят популярност за сметка на смартфона на Apple iPhone и таблетния компютър iPad.

Операционната система на Google все още догонва по пазарен дял тази на Apple, когато става въпрос за мобилни приложения. Потребителите на Android имат достъп до онлайн пазар с над 100 хил. приложения на разположение за изтегляне, докато в Apple App Store има повече от 350 хил. приложения.

Google също така има основания да се опита да стимулира качеството, а не само количеството на тези приложения, защото създаването на популярни приложения може да засили търсенето на мобилни устройства, базирани на Android.

Някои от приложенията, които ще са резултат от новите усилия на Google, могат да бъдат достъпни само за Android, посочват пред изданието анонимни източници. Разпространението на Android също помага да се гарантира, че търсачката на Google, основен източник на приходи за компанията, както и други услуги на компанията, ще присъстват на мобилните устройства.

Досега софтуерните инженери на Google са създали само около 20 собствени мобилни приложения, които са до голяма степен разширения на уеб услуги на компанията като Google Maps.

Няколко приложения, включително Google Sky Map, която позволява на потребителите да идентифицират звезди и съзвездия, като насочат телефона си към нощното небе, са създадени от служители на Google в свободното им работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още