IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Найденов: До края на март земеделците ще получат директните плащания

Държавната помощ за килограм тютюн е превърнала стоката в неконкурентоспособна, твърди министърът

13:48 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Мирослав Найденов: До края на март земеделците ще получат директните плащания

Директните плащания за единица площ на земеделските производители ще бъдат изплатени до средата на март. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол, цитиран от БТА.

Найденов допълни, че до 20 февруари в Държавен фонд "Земеделие" трябва да бъде представен т. нар. слой от новата ортофотокарта, която е проверена от Европейската комисия. В момента се извършват организираните от браншовите организации на земеделските производители масови проверки на място, които до тази дата трябва да приключат.

Около две седмици след този срок са необходими за извършване на т. нар. кръстосани проверки. Министерството на финансите е одобрило ресурс от около 1 млрд. лева (300 млн. лв от републиканския бюджет и 700 млн. лв европейски средства), който ще бъде на разположение на фонда, посочи Найденов. Той призова да не се генерира напрежение сред земеделските производители и припомни, че срокът за тези плащания съгласно евроизискванията е 30 юни, а не 30 март.

В отговор на депутатско питане Найденов коментира още, че премахването на държавното регулиране при тютюнопроизводството и ориентирането му към пазарна основа е основната цел на реформата в сектора.

Найденов припомни, че до края на 2006 г. държавното регулиране на сектора е ставало с използването на целия инструментариум на Закона за тютюна и тютюневите изделия. След присъединяването ни към ЕС текстове от закона се запазиха с цел изпълняване на ангажимените към бранша със срок до три години от датата на присъединяването.

“До момента изплащането на държавната помощ за килограм тютюн е превърнала акцизната стока тютюн в неконкурентоспособна, с липса на каквато и да е реална логика на ценообразуване”, заяви той. Според министъра свободните пазарни отношения в сектора ще покажат всички алтернативни варианти за алтернативно земеделие.

Тъй като тези процеси няма да се случат за една изкупна кампания, с наредба от 2010 г. са предвидени национални доплащания за тютюн и по нея са подадени близо 32 000 заявления. Необходимите за тази цел 142 млн. лева не са заложени в бюджета за 2011 г. и правителството е поело ангажимент до втората половина на годината да се осигури поне половината от тези средства. Останалата част тютюнопроизводителите ще получат през следващата година, обеща Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още