IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Асенов: В Булленд Инвестмънт АДСИЦ раздавахме дивиденти през всичките години

Увеличение на капитала ще е една от настоящите ни цели и през 2011 г., а фокусът остава върху земеделската земя, заяви членът на Съвета на директорите на дружеството

10:02 | 14.02.11 г.
<p>Стефан Асенов. <i>Снимка: Личен архив</i></p>

Стефан Асенов. Снимка: Личен архив

Стефан Асенов е завършил „Прогнозиране и планиране на икономическите системи” в УНСС и „Финансов контрол” в СА „Д.А. Ценов”, има специализации по Финансови пазари, Банки и финанси по програма на Chartered Institute of Bankers – London и Политически мениджмънт. Има над десетгодишен опит на българските капиталови и парични пазари. Член е на Съвета на директорите (СД) на Булленд инвестмънт АДСИЦ, което е член на Българската асоциация на собствениците на земеделска земя (БАСЗЗ).

- Г-н Асенов, Булленд Инвестмънтс АДСИЦ е сравнително сложен АДСИЦ, тъй като има и земеделски земи, и парцели, и шоурум, и офис сграда. Каква тежест има всеки един от тези 4 сегмента?

Да, така е. С последното увеличение на капитала бе променен и уставът. В момента относителната тежест на притежаваните имоти е около 60% за земеделските земи и 40% за другите инвестиционни проекти на дружеството. С други думи, основният фокус на фонда продължават да бъдат земеделските земи.

- Каква доходност носи всеки един от сегментите?

Средната доходност, която сме осигурили при земеделските земи, е над 7%, а при инвестиционните проекти се движи над 8% годишно.

- Кой от сегментите планирате да развивате и смятате ли ли да се специализирате само в един от тях?

Към момента мнението ни е, че инвестициите на дружеството са балансирани оптимално и ще продължим да развиваме и двете направления в рамките на устава ни.

Оптимизъм ни дава фактът, че основните ни инвестиционни проекти са вече реализирани и ни носят очакваната доходност. Шоурумът и сервизът във Велико Търново и сервизът в София са отдадени с 10-годишни договори за наем на Рено - Нисан. Административната ни сграда е на 90% отдадена. При земеделските ни земи над 85% са отдадени с договори за аренда и наем, а за още 5% се водят преговори за отдаването им.

Горди сме, че събираемостта ни за стопанската 2010 година при земеделските земи е повече от добра, което в цифри е над 90%.

На този фон основният фокус на Булленд ще продължи да бъде земеделските земи. В момента фондът се концентрира на територията на 4 области, които включват 6 общини с около 10 землища. Там дружеството окрупнява и комасира земите си. В същото време се освобождава от земи в такива землища, които не са стратегически за него.

- През 2010 г. реализирате около 5% рентабилност на собственият капитал, но тъй като коефициентът пазарна капитализация/собствен капитал е около 0,5, дивидентната доходност ще е около 10%. Какви са очакванията ви за 2011 г.?

Да, така е наистина. Мислим, че нашите резултати, постигнати в една много тежка за бизнеса година, каквато беше 2010 г., ще бъдат едни от най-добрите за този тип фондове. Мениджърите на Булленд инвестмънтс се гордеем с факта, че от създаването си до момента успяхме да осигурим през всяка една от годините дивидент за нашите акционери.

Що се отнася до очакванията ни за 2011 г., мисля, че ще затвърдим добрите резултати от 2010 г. и дори да ги подобрим. Работим активно за отдаването под аренда и на малкото ни останали земеделски земи без договори.

Допълнителна увереност за това ни дават и прогнозите, че през стопанската 2010/2011 г. цените на земеделските земи и арендните нива ще се повишат с около 10 до 15% годишно.

- Имате офис сграда в ж.к. „Лагера“ в София. Сградата ви е отдадена под наем на 90%, очаквате ли да бъде отдадена на 100% и на какви наемни нива отдавате?

Работим активно за отдаването и на последните 10% от сградата под наем. Мисля, че показателят от 90% заетост е доста добър, при положение че отдаването на офис площите бе един от най-засегнатите от кризата сегменти при недвижимите имоти. Средните цени, на които сме отдали сградата, са 5 евро кв. м без ДДС.

- Какви са очакванията ви за цените на имотите в следващите години в София?

Статистиката за 2010 г. показва, че е преодолян дисбалансът между предлагането и търсенето на имоти. Моето мнение е, че през 2011 г. ще има сделки в най-ниския ценови сегмент и в най-високия. Като правя следното уточнение за високия, успех ще имат само качествените и добре позиционирани проекти, на комуникативни места, с добър транспортен достъп и собствени паркинг места.

- Планирате ли увеличение на капитала си в следващите години?

Разбира се, това ще е една от целите ни и за настоящата 2011 г. Булленд до момента финансира 100% от проектите си със собствен капитал и не е ползвал кредити или възможностите, предлагани от облигационни емисии.

Надявам се в това отношение тази година да е по-добра от старата, когато беше практически невъзможно подобно увеличение. 2011 г. започна с импулс на борсата. SOFIX премина психологическата граница от 400 пункта и в момента е около 420. Дано видим възстановяване на доверието на инвеститорите и привличането на нови към българските публични компании, в т.ч. и към АДСИЦ, които са едни от най-сигурните и консервативно управлявани. Дори се смятат за остров на стабилност по време на криза.

- Какво трябва да се промени, за да се подпомогне и оптимизира бизнесът на този тип фондове?

Благодаря Ви за въпроса. Наистина има някои неща, които трябва бързо да се направят. Още от март 2010 г. има подписан меморандум между Министерството на земеделието и браншови организации за създаването на работна група на тази тема. България има спешна нужда от Закон за комасацията на земята. Ние сме страната с най-разпокъсана земеделска собственост в Европа. А модерно земеделие без комасация е невъзможно.

Друг закон, който трябва да се промени, е този за арендите. В момента можем да кажем, че практически е невъзможно развалянето на дългогодишен аренден договор по вина на арендатора.

Разбира се, имаме и други идеи с колегите от Асоциацията на собствениците на земеделски земи, за които вярваме че ако се осъществят, ще спомогнат за модернизирането и развитието на земеделието в България.

Що се отнася до специализираното ни законодателство за АДСИЦ и там има какво да се направи. Надявам се да отпаднат част от ограниченията за инвестиции на тези дружества и да се разреши на специално създадени обслужващи дружества да се занимават със земеделие.

Свързани компании:

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още