IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България трябва да усвои 127 млн. евро по Норвежката програма за сътрудничество

Досега по програмата са завършени около 60 проекта за енергийна ефективност, околна среда и опазване на европейското културно наследство за 41,5 млн. евро

15:20 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
България трябва да усвои 127 млн. евро по Норвежката програма за сътрудничество

127 млн. евро са предвидени за България през новия програмен период на Норвежката програма за сътрудничество и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП), като средствата трябва да бъдат усвоени до 2016 г. С тези два финансови инструмента досега в България са реализирани проекти за 41,5 млн. евро в периода 2007 – 2009 г., отчете посланикът на Норвегия в България Тове Скарстейн.

Тя посочи, че с досега с този финансов ресурс в България са завършени около 60 проекта в различни области – енергийна ефективност, околна среда, опазване на европейското културно наследство, здравеопазване и грижа за децата и др.

Като примери бяха посочени изграждането на дигитален център в Народната библиотека, разкопките край Созопол, при които бяха открити мощите на Свети Йоан Предтеча, реставрацията на Онбашиевата къща в Карлово (част от Националния музей "Васил Левски"), производствена линия за пожарогасители край Белослав.

Други проекти са за подобряване на селския туризъм в Родопите, създаването на Зелен учебен център в Шабла, въвеждането на енергоспестяващо осветление в 22 села в община Тополовград, изграждането на Музей на съвременното изкуство в София (очаква се да бъде открит през лятото).

Повечето проекти са завършени, освен два на екоминистерството, за които крайният срок е отложен.

Много са били желаещите да кандидатстват с проекти по Норвежката програма за сътрудничество и конкуренцията е била сериозна, тъй като средствата се получават директно от Норвегия, което ускорява работата. В същото време бюрокрацията е много по-малка, в сравнение с оперативните програми, отчетоха участниците в програмата.

Резултатите от проектите са много по-големи от чисто финансовото им измерение, тъй като така се приоритизират важни за България области като културно-историческото наследство, заяви министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

За следващия период на сътрудничество проекти ще се приемат от 2012 до 2014 г., а работата по тях трябва да приключи до 2016 г., коментираха експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още