IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отваря стратегическия си резерв, за да укроти поскъпването на петрола?

Шефът на кабинета на президента Обама посочи този ход като един от вариантите за реакция на поскъпването на черното злато

19:00 | 06.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
САЩ отваря стратегическия си резерв, за да укроти поскъпването на петрола?

Администрацията на Барак Обама обмисля да отвори стратегическия петролен резерв на САЩ като един от начините за укротяване на повишаващите се цени на петрола. Това заяви началникът на канцеларията на Белия дом Бил Дейли, цитиран от Ройтерс.

В предаването "Среща с пресата" на телевизия Ен Би Си Дейли каза: "Разглеждаме различни възможности. Една от тях е петролният резерв...Всичко трябва да бъде сложено на масата."

Сенаторът Джей Рокфелер стана в четвъртък третият демократ, който призова Обама да черпи ограничено от възлизащия на 727 милиона барела стратегически петролен резерв, за да "охлади" цените, надхвърлили 100 долара на барел заради кризата в Либия.

В четвъртък министърът на финансите Тимъти Гайтнър призова САЩ и останалите главни икономики да отворят стратегическите си резерви, за да не допуснат цените на петрола да провалят икономическото възстановяване.

В петък петролът поскъпна с 2,5 на сто на борсата в Ню Йорк, достигайки цена от 104,91 долара за барел. Така, само в рамките на една работна седмица, черното злато повиши цената си с 6,7 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
moderebov
преди 13 години
Заявили са че увеличават производството, технологично иска малко време (седмици).Либийски проблеми с петрол няма - от гледна точка на нарушени световни доставки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
А какво стана с повишените добиви от Саудитска Арабия и Русия - нали щяха да компенсират либийските проблеми. То всъщност, май и от Либия доставките все още не са спряли, а всичко са само спекулации, че евентуално може да спрат. Абе май е изгодно да поскъпва петрола - 'се пак, инфлацията требе да се храни, че планини от дългове има да се топят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
moderebov
преди 13 години
Самите изявления могат да успокоят страховете на пазара.Достатъчно е да са официални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още