IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Цените и наемите на имотите в Гърция ще падат още

Много компании в Гърция ще прибягват към продажба на имоти, за да си осигурят ликвидност, като някои банки също започват да продават част от своите клонове

08:40 | 25.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Deloitte: Цените и наемите на имотите в Гърция ще падат още

Спадът в наемите и цените на недвижимите имоти в Гърция се очаква да продължи със задълбочаването на кризата. Това е мнението на изпълнителния директор на Deloitte в Гърция Михалис Хадзипавлу.

По думите му на много бизнеси им се налага да продават имоти, за да си осигурят ликвидност. Имотите в портфейлите на банките също започват да се увеличават поради необслужваните кредити, като тези имоти в един момент също ще бъдат реализирани.

Междувременно, поради проблеми с ликвидността самите банки също започват да продават някои от своите клонове, като преди това ги „обезпечават“ с добри договори за наем, пише Naftemporiki.

Според Хадзипавлу и според резултатите на проучване на Deloitte, в глобален план тази тенденция означава, че в средносрочен и дългосрочен план на пазара ще се появят значими инвестиционни възможности.

От компанията казват, че в момента на много места в Атина се забелязва повишение на дела на незаети търговски площи. Те са придружени от понижение на наемите и предоговаряне на отношенията и промени в условията за отдаване под наем на площи в сегмента.

При офис площите също се наблюдава постепенно намаляване на наемите, дори за най-установените региони като центъра на Атина. Бизнесът се премества или консолидира площи в по-малки офиси.

При индустриалните площи се забелязва ниско търсене за складови площи и липса на нови модерни проекти, както и високи разходи за закупуването на подходящи терени.

Ограничено е и търсенето на жилищни имоти. Цените на апартаментите също се понижават, а фокусът се обръща в посока към по-малки по площ и по-евтини апартаменти, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още