IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят механизъм цената на водата да е балансирана в различните области

Възможно е това да се постигне със създаването на държавна водна компания

14:59 | 29.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Обмислят механизъм цената на водата да е балансирана в различните области

Обмисля се въвеждането на механизъм, който да доведе до солидарно участие на всички граждани в питейно-битовото водоснабдяване. Възможно е това да се постигне със създаването на държавна водна компания, но това засега е само идея. Това каза на конференция за водната инфраструктура замeстник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов в отговор на въпрос предстои ли създаването на "воден НЕК".

„Сериозно обсъждаме тази идея. Защо гражданите плащат еднакви осигурителни вноски, а трябва да страдат, ако са родени в район, където добиването на вода е трудно и това се отразява на цената на водата“, попита Прегьов.

Затова се търси механизъм, който да балансира цените в различните региони на страната. Балансът ще е на ниво довеждане на водата до разпределните мрежи на ВиК операторите, уточни той.

Засега не се обмисля общините силово да бъдат включвани във водните асоциации, които се създават при реформирането на сектора, каза Прегьов по повод информацията, че някои местни власти са против новите обединения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още