IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Ирландия струват по-малко от половината от нивата на върха

Спадът на цените на жилищата в Дъблин от върха на пазара до днес е 56%

15:42 | 01.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищата в Ирландия струват по-малко от половината от нивата на върха

Цените на жилищата в Ирландия са паднали наполовина в сравнение с нивата по време на бума на пазара на имоти, сочи индекс.

Според индекса за цените на ирландската брокерска компания Sherry FitzGerald средната цена на съществуващите жилища в страната се е понижила с 51,1% в сравнение с най-високата си стойност по време на пика на пазара през 2006 г.

Дори още по-голям е спадът в столицата, където жилищата сега струват с 56% по-малко в сравнение с 2006 г.

Мрачните данни, публикувани вчера, показват, че жилищните цени днес са се върнали на нивата от 2002 г., пише ирландският Independent.

Тази статистика следва информацията от стрес тестовете в Ирландия, според която четирите водещи банки ще се нуждаят от капиталова инжекция от 24 млрд. евро, за да оцелеят.

Прогнозите сочат, че те се очаква да отчетат загуби от близо 9,5 млрд. евро само от жилищни ипотеки през следващите три години.

Ценови спад

Жилищните цени продължават своя спад и през първото тримесечие на 2011 г. През последните 12 месеца цените в столицата са се понижили с 12,5%, а в страната - с 13,2%.

Според икономистите основни причини за спада са слабото потребителско доверие и липсата на банково кредитиране.

„Темповете на ценова дефлация остават доста силни и през първото тримесечие на годинта – отражение на негативното потребителско доверие, опасенията във връзка с общата икономика и лихвените нива...“, казва Мериън Финеган, старши икономист от Sherry FitzGerald.

По нейни прогнози пазарът ще остане затруднен и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още