IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови корекции за 26 млн. лв. са наложени на европейски проекти у нас

Преобладаваща част от нарушенията са свързани с недостатъчен административен капацитет

12:48 | 02.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансови корекции за 26 млн. лв. са наложени на европейски проекти у нас

Заради опорочени процедури за възлагане на обществени поръчки са наложени финансови корекции по около 130 договора по европейски проекти у нас.

Това посочи пред журналисти в Пампорово министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, цитиран от БТА.

Той участва в провеждаща се днес в курорта работна среща с областните управители на тема "Финансиране на проекти по Европейски програми".

Според министъра в няколко от случаите финансовите корекции са приблизително колкото е размера на общия бюджет на санкционираната община.

Определените досега финансови корекции са на стойност не по-малко от 26 млн. лева, уточни министър Дончев. Според приетата през миналата година методика за финансови корекции се орязва част от финансирането по даден проект, ако при проверка се установят нарушения.

Проектът може да се довърши с дофинансиране от страна на общината, ако нарушението е открито в хода на изпълнението му, допълни Томислав Дончев.

По негова преценка в над 80% от случаите на наложени финансови корекции става въпрос за опорочени процедури по възлагане на обществени поръчки от страна на общините. Според министъра при нищожна част от коригираните договори се касае за злоупотреби и тези казуси са изпратени в прокуратурата.

Преобладаваща част от установените нарушения са свързани с недостатъчен административен капацитет, липса на опит, непознаване на законодателството или лоши практики на дадената община, коментира министър Дончев.

Той посочи като пример заложени условия за обществена поръчка, в които общината е поискала изпълнителят да има оборот шесткратно по-голям от размера на поръчката.

При друг случай дадена община е била заплашена да получи финансова корекция за над 3,5 млн. лв. заради изискването кандидатите да имат изградени подобни обекти в страни от ЕС, което се третира като дискриминация заради ограничението обектите да са именно в европейски държави.

По част от наложените финансови корекции тече съдебна процедура по обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още