След едномесечни консултации браншовите организации по веригата "брашно-хляб" и експертите от Агенцията по безопасността на храните подготвиха новите стандарти за трите вида хляб "Бял", "Добруджа" и "Типов", които бяха официално представени днес в Министерството на земеделието и храните.
Според утвърдените рецептури хлябът ще се произвежда само от брашно, вода, олио и мая, като единствените допълнителни съставки са от органичен произход - витамин С и оцетна киселина, обясни Любомир Кулински от агенцията по храните. Стандартът изключва влагането на оцветители или консерванти, затова и трайността на хляба ще бъде вместо 72 часа, каквито са сегашните изисквания, максимум две денонощия.
Хлебопроизводителите избегнаха директния отговор дали новите изискванията за стандарта на брашното ще оскъпят продукцията им. Известно е, че почти 75% от зърнената реколта в страната попада във втора Б група, която я доближава до фуражната пшеница и за да се получи брашно с добри хлебопекарни качества, е необходимо да се добавят допълнителни помощни вещества.
Според Кулински този проблем е разрешим, защото при липса на необходимите качества се добавя глутен, който мелничарите и в момента влагат за подобряване на качеството на брашното. Председателят на Браншовата камара на индустриалните производители Николай Тапаров допълни, че при липса на качествени брашна, е нормално да се прибегне до внос, което и в момента се прави.
"Създаването на стандарта "България" за хляба е важно не само, за да се гарантира качеството му, но и да се поставят бариери пред сивата икономика", обясни изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов. Разрешителните за производството на хляб с този стандарт ще се издават от областните служби на агенцията, след като пекарните заявят това с писмена молба.
Регистрацията ще се получи, след като хлебопроизводителите представят в агенцията по храните лабораторни анализи на произвеждания хляб. За да поддържат стандарта, компаниите всеки месец трябва да представят подобни изследвания на продукцията си. "Целта е не само да се гарантира качеството за потребителите, но и да се преборим със сивия сектор в бранша", поясни още Войнов. И допълни, че инспекторите ще продължат с проверките по веригата "зърно-брашно-хляб".
Законът за храните е разписал достатъчно строги санкции при производството на некачествени продукти и въпреки че новият стандарт е препоръчителен, при продажба на хляб със стандарта "България", който не отговаря на утвърдената рецепта, глобите варират от 500 лв. до 10 хил. лв., припомниха експерти.


Танкерът "Кайрос" остава блокиран край Ахтопол трети ден
Отбелязваме 116 години от рождението на Никола Вапцаров
Букурещ избира кмет
Курортите вече са пълни за 8 декември
Свличане на скали затвори прохода "Троян-Кърнаре"
Лидерите на Франция, Германия и Великобритания се срещат със Зеленски в понеделник
В Испания и Италия банките са двигател на дълго чакан възход на акциите
Може да видим връщане под 4000 долара за тройунция при златото
С новия дълг не се увеличава производителността, а пада върху младите
България с рекорден ръст на онлайн продажбите за Черния петък в Европа
Кои китайски марки ще изчезнат от Eвропа?
Kia показа дизайна на бъдещето си
Toyota се завръща във Ф1
BMW превъртя играта: Тествахме новото iX3
Най-бързата кола на XX век беше продадена за над 25 милиона долара
Келлог: Мирното споразумение за Украйна е много близо
Наталия Киселова: Улицата не може да замени парламентарната трибуна
Сръбският премиер: Няма да има недостиг, енергийната ситуация в Сърбия е под контрол
Тревожен сигнал: хранителната сигурност в България не е обезпечена
Трафикът на кокаин в Европа се увеличава