IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви цели гонят Вашингтон и НАТО в Либия?

Социалните мрежи вече се използват от ЦРУ и Мосад за подклаждане на протести

18:21 | 08.04.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

През 30-те години на миналия век САЩ, Великобритания и Холандия проправиха пътя към Втората световна война в Тихия океан, организирайки заговор срещу Япония. Трите правителства конфискуваха банковите сметки на Япония в държавите си, използвани от Токио за разплащане за извършен внос, и лишиха страната от петрол, каучук, калай, желязо и други жизненоважни суровини и материали, се казва в материал, публикуван в списание "Форин полиси".

Дали Пърл Харбър не беше японският отговор на това?

Сега Вашингтон и марионетките му от НАТО използват същата стратегия срещу Китай.

Протестите в Тунис, Египет, Бахрейн и Йемен произтекоха от народното недоволство от тираничното управление на правителствата-марионетки на Вашингтон. Само че протестите срещу Кадафи (който не е марионетка на Запада) в източната част на Либия, където е петролът и където Китай вложи внушителни средства в енергийния сектор, изглежда са били организирани от ЦРУ.

Смята се, че 80 процента от петролните запаси на Либия се намират в басейна на Сирт в Източна Либия, който сега се контролира от подкрепяните от Вашингтон бунтовници. След като 70 процента от брутния вътрешен продукт на Либия идват от петрола, успешното разчленяване на Либия би оставило базирания в Триполи режим на Кадафи без средства.

Онлайн изданието на в. "Женмин жибао" от 23 март съобщи, че Китай има 50 мащабни проекта в Либия. Избухването на въоръжените действия прекъснаха тези проекти, което доведе до евакуирането на 30 000 китайски работници от страната. Китайски компании съобщават, че очакват загуби за стотици милиони юана.

За покриване на бъдещите си енергийни нужди Китай разчита на Африка и най-вече на Либия, Ангола и Нигерия. В отговор на китайското икономическо обвързване с Африка Вашингтон се обвърза с континента милитаристично - с Военното командване на САЩ в Африка (АФРИКОМ), създадено от президента Джордж Буш през 2007 година.

Да участват в АФРИКОМ заедно с Вашингтон се съгласиха 49 държави, но Кадафи отказа и така възникна втора причина САЩ да вземат на прицел Либия.

Трета причина Либия да стане мишена е, че тя и Сирия са единствените две страни на средиземноморското крайбрежие, които остават извън контрола или влиянието на Вашингтон. Това, че в Сирия също избухнаха протести, е показателно.

Каквото и да мислят сирийците за своето правителство, виждайки участта на Ирак, а сега и на Либия, едва ли ще се наредят на опашка за американска военна интервенция. Известно е, че и ЦРУ и Мосад използват сайтовете на социални мрежи, за да подклаждат протести и да сеят дезинформация. Тези разузнавателни служби вероятно са и конспираторите, които сирийското и либийското правителство обвиняват за протестите.

Сварен неподготвен при протестите в Тунис и Египет, Вашингтон осъзна, че протести могат да се използват и за свалянето на Кадафи и Асад. Хуманитарното извинение за интервенцията в Либия не е особено правдоподобно, имайки предвид дадената от Вашингтон "зелена светлина" саудитските военни да смажат протестите в Бахрейн, където е базиран Пети американски флот.

Ако Вашингтон успее да събори правителството на Асад в Сирия, Русия ще загуби средиземноморската си военна база на сирийското пристанище Тартус. Така САЩ биха спечелили много, ако съумеят да използват паравана на народния бунт, за да отстранят и Китай, и Русия от Средиземно море. Римското mare nostrum ("наше море") ще стане Вашингтонско mare nostrum.

"Кадафи трябва да си върви", заяви Обама. Дали скоро няма да чуем и "Асад трябва да си върви?".

Американският зависим печат се е заловил да демонизира и Кадафи, и Асад - очен лекар, върнал се от Лондон в Сирия, за да поеме управлението след смъртта на баща си.

Лицемерието остава незабелязано, когато Обама нарича Кадафи и Асад диктатори. От началото на 21 век американският президент има статута на император, самодържец, цезар.

Основавайки се единствено на меморандум на министерството на правосъдието, Джордж Буш бе провъзгласен за човек, стоящ над американските и международните закони и правомощията на Конгреса, докато изпълнява функциите на главнокомандващ "войната с тероризма".

Император Обама излезе с едни гърди пред Буш. Цезар Обама въвлече САЩ във война срещу Либия, без дори да се престори, че иска да бъде упълномощен от Конгреса. Подобно нарушение е наказуемо с импийчмънт, но един безсилен Конгрес не е в състояние да отстоява правомощията си. Приемайки исканията на изпълнителната власт, Конгресът се съгласи негласно с цезаризма.

Американският народ не разполага с повече контрол върху правителството си, отколкото народите в държавите, управлявани от диктатори.

Стремежът на Вашингтон към световна хегемония приближава света към Трета световна война. Китай е не по-малко горд, отколкото беше Япония през 30-те години на ХХ век, и едва ли ще се остави да бъде сплашван и управляван от преживяващия упадък, според Пекин, Запад. Негодуванието на Русия от обкръжаването й с военна мощ расте. Арогантността на Вашингтон може да довее до фатална грешка в сметките.

 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ironhorse
преди 12 години
Колко многоразбиращи от политика и нищо незнаещи за икономиката коментиращи.Както в природата няма добър и лош, а има оцелял или изяден, така и при хората.До като хората искат да живеят в САЩ и Европа и бягат като луди към тях, а не към Китай, Русия и подобни държави, предпочитам те да са оцелаващи, а вторите изядени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Защо на бялото казваме черно....? От кога нещо толкова очевидно и напълно реалистично се обзовава тенденциозно...? Нима препратката от 30-те години на миналият век могат да послужат за определние и обвинение в тенденциознос, една толкова съвремнна одисея без циклопи, без женихи но с много самолети на НАТО....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
vasouman
преди 12 години
Статията е тенденциозна и непрофесионална, и прилича на някакви форумни или кръчмарски бръщолевения. Не че подкрепям арогантната политика на САЩ. Просто нещата не винаги са само бели и черни.Още в нащалото препратката с Япония е глупост. Може и наистина да са им замразили сметките, но трябва да се знае, че 30те години Японците ги удря империалистическата деменция и се юрват да завладяват всичко наоколо - Корея, Манджурия, Монголия, Китай... Също по онова време те се отмятат от международните спогодби за ограничение на въоръжаването, които са се спазвали от всички велики сили (брой и големина на кораби и самолетоносачи и т.н.). Така че те са си виновни за санкциите тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Първо - Научи се да пишеш на БЪЛГАРСКИ! Второ - И как точно запада и САЩ защитават българските интереси??? Под натиска на кого 20 години малоумно се води антибългарска политика от управляващите. Кои посланици постоянно си позволяват да се изказват по-въпросите на националната ни политика? Колко и как се плаща на послушковците? На кого му се организират тържества и чествания? Кой ходи да чете лекции в западни и американски университети и му се издават "великите" трудове? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
rainmaker
преди 12 години
naposledak e mnogo moderno da se opliuvat USA i zapada. saglasen sam che imat nedostataci ama ia se zamislete kakava e alternativata? ne zabraviate che te kosveno zashtitavat i nashite interesi. kato kato kultura i nachin na jivot govoria.ili vie po skoro bihte jiveli v isliamska ili tip ruski oligarsi darjava?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
АДМИРАЦИИ......!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 12 години
америка не се управлява от 4овешки същества отдавна и трябва яростен отпор и игнориране от вси4ки страни по света които не са и марионетки....нека подкрепим Кадафи ако не с друго поне с думи.Ясно е ЦрУ и другите мафиотски организации с най-безкруполна цел целят ресурсите като материяли а не като пари(пари си имат и пе4атат колко им трябват) за тотален контрол над хората по цялата планета и завършването на новия световен ред, който е същински ад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
playmen
преди 12 години
ССмокиньо,трябва да се прекръстиш на "Наивна смокиня".Глупаче си още,казвам ти го без враждебност.Аз бях един от големите американофили,ама то и слепите прогледнаха вече за тяхната демагогщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
ssmokin
преди 12 години
Статията пропуска нещо изключително важно - има резолюция на ООН за ударите срещо режима в Либия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
GRio
преди 12 години
Няма да ти коментирам изказването... моля само да ми посочиш нещата, с които смяташ, че не са верни от тази статия - питам просто така, за да знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още