IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика забави леко темповете си на ръст

Инфлацията в страната остава висока, предвещавайки по-строга парична политика

11:05 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Темпове на ръст от около 10% са обичайни за БВП на Китай през последните 30 години. <i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Темпове на ръст от около 10% са обичайни за БВП на Китай през последните 30 години. Снимка: sxc.hu

Китайската икономика е нараснала с малко по-бавен темп през първото тримесечие, докато цените на хранителните стоки са продължили да се покачват бързо, ограничавайки покупателната способност на потребителите.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 9,7% на годишна база през първите три месеца на годината, съгласно данните на националното бюро за статистика, цитирани от CNNMoney.

Китайската икономика продължава да изпреварва растежа в развитите страни като САЩ, но все пак темповете на ръст бележат лек спад от 9,8-те процента за предходното тримесечие.

Китай е втората по големина икономика в света след САЩ, но се счита за развиваща се заради бързия й растеж и индустриализация.

Темпове на ръст от около 10% на годишна база са обичайни за страната през последните 30 години.

През последната година обаче правителството на Китай се опитва да забави икономиката и да укроти бързо растящата инфлация, която обикновено придружава динамичния растеж.

Мерките обаче са умерени, за да се избегне „твърдо приземяване” на икономиката.

Китайският премиер Вън Дзябао многократно посочи, че овладяването на инфлацията е основен приоритет на правителството, но цените в Китай продължават да се покачват заради поскъпването на суровините на световните пазари.

Годишната инфлация се е ускорила до 5,4% през март от 4,9% за февруари, което надмина пазарните очаквания. Поскъпването на храните до голяма степен е причина за увеличението, защото цените им скачат с 11% за последните 12 месеца.

Миналата седмица централната банка на Китай вдигна лихвените проценти за четвърти път за последните шест месеца, за да ограничи паричното предлагане в страната.

Пекин увеличи също и минималните банкови резерви на банките. Бяха вдигнати още данъците върху имотите в два от най-големите града в страната в опит да се забавят шеметните темпове на ръст на цените на недвижимото имущество в страната.

Въпреки тези усилия инвестициите в недвижимо имущество ускориха темповете си на ръст до 25% на годишна база през март от 24,9% през февруари.

Китайската индустрия също расте по-бързо – с 14,8% в сравнение с 14,1% през февруари, а продажбите на дребно се увеличават със 17,4% на годишна база през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още