IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nintendo планира наследник на конзолата Wii

Японският производител на игрални конзоли Nintendo ще представи скоро наследника на Wii

14:44 | 15.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>От началото на следващата година на пазара може да излезе новият Wii. <i>Снимка: Nintendo</i></p>

От началото на следващата година на пазара може да излезе новият Wii. Снимка: Nintendo

Тази клюка обиколи световните технологични блогове и за броени часове бе цитирана и от други медии, а според американското специализирано издание Game Informer новата конзола ще бъде представена през юни.

Nintendo вече е показал на някои производители на игри прототипи на уреда, който ще може да възпроизвежда и видео във висока резолюция. Според запознати източници конзолата ще бъде официално представена и на широката общественост най-късно на Изложението за игри E3 в началото на юни, но пазарният старт ще бъде едва през следващата година. На Game Informer може да се вярва, особено като се има предвид, че е собственост на търговеца на игри Gamestop.

Wii успя да катапултира Nintendo на върха на бранша главно заради чувствителното на движение управление. За разлика от конкурентните модели Playstation 3 на Sony и Xbox на Microsoft, пуснатата на пазара в края на 2006 г. Wii не може да възпроизвежда картина във висока резолюция (HD формат). Потребителите обаче бяха въодушевени от възможността да влияят на играта с едно просто движение на ръката си вместо с до болка досадното натискане на бутони.

В резултат на това по-евтината Wii притисна до стената по-добрите си от техническа гледна точка съперници, а от плах кандидат за славата Nintendo се превърна в лидер в бранша си. До края на миналата година бяха продадени 84,6 млн. устройства. Продажбите на Wii обаче преминаха своя пик. Наистина, и сега се продават милиони уреда годишно, но оборотът спада. Прогнозата за продажбите през финансовата година, която приключва в края на март, бе намалена от 18 млн. на 16 млн. конзоли. 

Това не е всичко - конкурентите също стават по-добри. Sony вече въведе подобна на вградената в Wii концепция за навигация на движението, наречена Move. Microsoft отиде една стъпка по-далеч и преди коледните празници въведе системата за управление Kinect, при която движенията на играча се проследяват с помощта на камера и така играенето става възможно без традиционните контролери. Още през първите месеци бяха продадени милиони конзоли. За първите 60 дни, през които се е продавал Kinect, той е бил закупен 8 млн. пъти, което прави по 133 333 броя средно на ден.

Според информацията на Game Informer още не е ясно дали новата конзола на Nintendo ще излезе на пазара под името Wii. Вътрешнофирменото наименование било „Nintendo HD“. За това каква точно ще бъде резолюцията на картината все още няма единно мнение. Все още не е ясно и дали новата конзола ще може да възпроизвежда игрите за Wii.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още