IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с акции на LinkedIn може би е "балон" по научен модел

Моделът може да установи в реално време дали цените на пазара са обречени на срив

11:53 | 02.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В начина на търговия на акциите на LinkedIn Corp през първите 4 дни има балон, твърдят трима учени, според които се използва създаден от тях модел, съобщи Ройтерс.

Тримата са изработили модел, който можел да установи в реално време дали цените на пазара са обречени на срив.

"Ако инвеститорите могат да открият бързо спекулативно надуване, те могат да избегнат прегрелите пазари и по-добре да разпределят капиталите си", твърди професорът по финанси от университета в Корнел Робърт Джароу, съавтор на модела, разработен с участието на математиците Юнес Кшиа от Ecole Polytechnique и Филип Протър от Колумбийския университет.

Ако достатъчно хора смятат, че някъде има балон, и недостатъчно хора желаят да го поддържат, може би балоните ще изчезват, преди да се раздуят прекалено“, обясни Джароу.

Моделът сравнява размера на ценовите колебания, познат като „волатилност“, с волатилността на нормалната акция – онази, чиято цена сте готови да платите, ако искате да я задържите завинаги. Ако волатилността на акцията, която пробвате, е по-висока от тази на нормалната акция, там има балон.

Да вземем за пример социалната мрежа LinkedIn Corp. Цените на акциите на компанията надхвърлиха удвоената им стойност по време на първия ден, в който се търгуваха на Нюйоркската фондова борса и приключиха на 24 май, четвъртия и последен ден на търговия, водени от модела, все още на нива, над два пъти по-високи от цената им за първично публично предлагане (IPO). Впоследствие те загубиха част от спечеленото, но затвориха вчера, на 9-ия ден, откакто се търгуват, на повече от 70% над цената по IPO.

Някои хора интуитивно ще приведат довода, че бързият ръст на акциите е знак за балон. Но моделът може да го докаже: той показва, че докато цените на акциите на LinkedIn се увеличаваха, нивото на увеличаване на волатилността е неестествено високо.

Моделът е пробван успешно при акции, за които се се смятало, че имат надути цени между 2000 и 2002 г.

Не само инвеститорите имат желание да се възползват от информацията кога един балон ще се раздуе. Американският Федерален резерв може да използва регулаторните си функции за затягане на правилата за вложения в пазари, които изглеждат прегрели.

Председателят на борда на директорите на Фед Бен Бернанке отбеляза още през 2009 г., че е извънредно трудно да се каже в реално време кога един балон се раздува. Изказването му бе реакция на изявления на предшественика му Алън Грийнспан.

В момента темата стана актуална заради LinkedIn. Когато акциите на компанията скочиха със 109,4% през първия ден, председателят на чикагския Фед Чарлс Евънс заяви, че се въздържа от коментар дали има нов балон. „Няма начин да знам дали това не са просто реалните цени“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още