IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите инвеститори спечелиха най-много от IPO-то на социалната мрежа LinkedIn

Доходността им в средата на днешната сесия достигна 140%, но и купувалите при отварянето на борсата отчетоха 30% печалба

22:01 | 19.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Големите инвеститори спечелиха най-много от IPO-то на социалната мрежа LinkedIn

Първичното публично предлагане на LinkedIn - cоциалната мрежа за професионални контакти, ще остане в историята като едно от най-успешните напоследък, но доходността за малките инвеститори бе далеч по-ниска от тази за големите, пише CNBC.

Големите институционални инвеститори, които записаха акции от IPO-то по 45 долара за брой, в средата на днешната сесия бяха постигнали доходност от 140%, след като акциите вървяха по близо 108 долара, като впоследствие затвориха на малко над 94 долара - доходност от близо 110%.

В IPO-то обаче на практика нямаше участие на дребните инвеститори. Обикновено големите фондове поемат риска на компанията, която търси публичност, и получават възможност да закупят големи пакети от IPO-то, като за малките играчи остава съвсем малко.

”Дребните инвеститори започнаха да купуват след началото на търговията с акциите днес”, коментира Дейв Ровели, управляващ директор в Canaccord Adams. „Казах на всички, че ще продавам "на късо" акцията след отварянето на борсата”, споделя той.

Уви, както Ровели отбелязва, изключително трудно е да се „скъсява” акция в първия месец след IPO-то, но изкушението си остава.

Първите прогнози бяха за IPO цена от 32-35 долара, но окончателната се оказа 45 долара – с над 40% повече от долния праг на този диапазон.

Първата сделка на борсата пък бе на почти непонятното ниво от 83 долара за акция – 84% над цената, която големи фондове като Wellington и Fidelity платиха.

Справедлива ли е тази цена? Може би не. Добре дошли на Wall Street!

“Това е страхотно. Фантастична новина за акциите и дребните инвеститори”, казва Тод Шьонбергер, управляващ директор в LandColt Trading. „Тази сделка предизвиква изключителна търговия по позицията.”

Наистина, 17 млн. акции на LinkedIn се изтъргуваха до средата на сесията – четири пъти повече отколкото на Goldman Sachs например. Дори инвеститорите, които не успяха да се включат в IPO-то постигнаха доходност от 30% през деня.

Акцията може и да изглежда скъпа в диапазона 80-90 долара, но вероятно тя все още се търгува с отстъпка от справедливата си стойност, смята Шьонбергер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още