IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо американският жилищен пазар е в депресия?

Нови данни показват, че спадът е по-лош от този през 30-те години на миналия век

12:55 | 02.06.11 г. 5
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Вече е официално. Сривът на цените на жилищата в САЩ е по-лош от този от времето на Голямата депресия, пише MarketWatch. Разтърсващата новина идва от анализатори от мозъчния тръст Capital Economics, след като индексът на цените на жилища Case-Shiller отбеляза пореден спад през март.

„Измерени с индекса Case-Shiller, цените в момента са с 33% по-ниски от пика през 2006 г. и са на нива от третото тримесечие на 2002 г. Това означава, че те са паднали с над 31%, т.е. повече от времето на Голямата депресия," твърди Пол Дейлс, старши икономист в Capital Economics.

Това е още едно доказателство, че финансовият срив в САЩ е много по-сериозен, отколкото го представя Wall Street.

Нещо повече, има вероятност ситуацията да се влошава, вместо да се подобрява. Според Capital Economics спадът на цените на имотите не бива да изненадва никого. Той следва модел, наблюдаван в началото на 30-те години на миналия век, когато също имаше кратък момент на възстановяване. Същото се е случвало и при други големи спадове на пазара на имоти по света, смятат икономистите. Според тях цените ще продължат да вървят надолу, докато стигнат дъното, което вероятно ще се случи през следващата година.

В известен смисъл сривът на цените на жилищните имоти е дори по-дълбок, отколкото показват данните на Case-Shiller. Официалните данни не вземат предвид инфлацията. По време на Голямата депресия имаше дефлация, така че, въпреки че домовете струваха по-малко, всеки долар бе по-ценен. Днес в САЩ има (слаба) инфлация. Сравнени със заплатите, цените на имотите са се върнали на нива, отбелязани за последен път в края на 90-те години на миналия век.

Данните на Case-Shiller крият огромни вариации на пазара на жилищни имоти. Цените се сринаха в редица предградия, вилни зони, провинциални райони и на места, застрашени от природни бедствия като Маями, Лас Вегас и Финикс. В същото време спадът е доста по-умерен на места като Манхатън или Бостън. Някои луксозни имоти всъщност се продават на доста добри цени. Купувачите имат пари.

Има ли добра страна на ситуацията? Може би. Ако успеете да си осигурите финансиране, жилищата в момента са наистина евтини. Според Capital Economics жилищата в момента са подценени с 24% и са най-евтини от 35 години насам.

При ниските нива на лихвите по ипотечните кредити и задаващата се инфлация, покупката на имот в много части на САЩ изглежда добра сделка. Ще трябва обаче да сте търпеливи, ако искате да оберете плодовете от нея. Capital Economics твърди, че по време на Голямата депресия са били нужни 19 години, за да могат цените на жилищните имоти да се възстановят до предишните си пикови равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
ние сме богаташи в БГ. за това и наемите и цените са такива.. щото заплатите ни са супер големи :D. и щото хората са супер прости и плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Fiscalist
преди 12 години
Защото не си е пил хапчето... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
"Според тях цените ще продължат да вървят надолу, докато стигнат дъното, което вероятно ще се случи през следващата година. ""Ще трябва обаче да сте търпеливи, ако искате да оберете плодовете от нея. Capital Economics твърди, че по време на Голямата депресия са били нужни 19 години, за да могат цените на жилищните имоти да се възстановят до предишните си пикови равнища.":) Звучи добре за инвестиция за пенсиониране. Но, говоря за САЩ, а не за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
wiwa
преди 12 години
Имотите на американския пазар на нива от трето тримесечие на 2002 год.у нас цени по високи от САЩ и ЦИЕ,а отворете наеми Варна-по-високи от Виена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
"Това го знае всеко дете"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още