IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг с нови мерки за охлаждане на имотния пазар

Властите удвояват предлагането на земя за жилищно строителство и затягат ограниченията за отпускане на ипотеки

16:12 | 11.06.11 г.
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Хонконг предприе нови мерки в петък в четвъртия си ход от октомври 2009 г. насам с цел да окаже контрол над бързо растящите цени на имотите, като удвои предлагането на земя за жилищно строителство и затегна ограниченията за отпускане на ипотеки, предаде Ройтерс.

Цените на имотите в Хонконг са нараснали със 72% от началото на 2009 г., по данни на агенцията за имоти Centaline. Ръстът от началото на тази година е 12,5%, задминавайки пиковете от 1997 г.

„От дълго време сме предпазливи за този пазар“, казва Давид Нг, анализатор в RBS в Хонконг, който очаква цените да паднат с 10% тази година.

„Увеличеното предлагане на земя, затегнатите условия за отпускане на ипотеки и евентуални политически промени ще натежат на пазара и това ни кара да очакваме негативно развитие на жилищния пазар в Хонконг.“

Властите ще осигурят достатъчно земя за изграждането на 6000 жилищни единици в периода юли-септември, два пъти повече от наличността през сегашното тримесечие.

Освен това съотношението заем към стойност (LTV) за купувачите на апартаменти, оценени на 10-12 млн. хонконгски долара (1,3 – 1,5 млн. щатски долара), ще бъде понижено до 50%.

Сътношението за апартаменти, които струват между 7 и 10 млн. хонконгски долара, ще бъде понижено на 60%. За имотите с оценка под 7 млн. хонконгски долара, съотношението ще стане 70%.

Освен това максималното LTV съотношение ще бъде понижено с най-малко 10 процентни пункта, независимо от вида имот и неговата цена, ако основните доходи на купувача не се генерират в Хонконг.

Местни законодатели нееднократно са призовавали властите да ограничат сделките, реализирани от купувачи от Китай, които мнозина обвиняват за ръста на цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още