IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разнопосочни данни за пазара на труда във Великобритания

Броят на подалите молби за помощи през май се е увеличил, но безработицата намалява

13:38 | 15.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Броят на британците, подали молби за помощи за безработни, е нараснал през май с най-високи темпове от почти 2 години насам, но по-широкият показател за безработица е паднал рязко, показват официалните данни, оповестени днес от британската служба за национална статистика, цитирана от CNBC.

От службата обявиха, че броят на хората, подали молби за помощи за безработни, е нараснал с 19 600 души, което е над два пъти повече от предварителните прогнози за нарастване от 7 000 души, и е най-голям ръст от юли 2009 г.

Въпреки това броят на хората без работа според индекса на Международната организация на труда е намалял с 88 000 души до 2 430 000 за трите месеца до края на април, което е най-големият спад от август 2000 г.

Това сваля нивото на безработица до 7,7%, което е в унисон с предварителните прогнози и намаление с 0,2% спрямо периода ноември-януари.

Не се очаква данните да променят мнението, че монетарната политика трябва да остане същата през следващите няколко месеца, тъй като икономиката възвръща позициите си след слабото начало на 2011 г.

Двата показателя вървят в различни посоки през последните няколко месеца и поради това данните осигуряват ограничена информация за скритата сила на пазара на труда.

От британската статистическа служба обявиха, че няма ясна причина за разминаването в индексите. Според тях през последните няколко месеца данните за новите молби за помощи за безработни са били зопачени от промените в правилата за получаването им за самотни родители, което е увеличило броя на жените, възползвали се от помощите.

Въпреки това през май броят на мъжете, подали такива молби, е нараснал с 11 000, което е най-голям ръст от януари 2010 г.

Ръстът във възнагражденията е забавил темпо през трите месеца до края на април, като заплатите без премиите са се повишили с 2% - най-слаб ръст от август миналата година.

Подробните данни сочат, че заетостта в публичния сектор е намаляла с 24 000 души през първите 3 месеца на годината до 6 162 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още