IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ постигнаха сделка за гръцкия дълг

Сделката ще позволи предоставянето на 12 млрд. евро за Гърция дори без споразумение за нов спасителен план, за да бъде избегнат фалит в началото на юли

17:44 | 16.06.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
ЕС и МВФ постигнаха сделка за гръцкия дълг

Европейският комисар по монетарната политика Оли Рен заяви, че е постигнал сделка с Международния валутен фонд, за да бъде избегнат фалитът на Гърция. Той обаче предупреди политическите лидери в Атина, че споразумението може да се окаже безсмислено при положение, че те не се съгласят на нов кръг от тежки мерки за затягане на коланите, пише Financial Times.

Рен заяви, че сделката с МВФ ще позволи на международните лидери да предоставят на Гърция 12 млрд. евро дори без споразумение за нов спасителен план от 120 млрд. евро, с което ще бъде избегнат фалитът на страната в началото на юли.

През последните седмици МВФ настояваше, че не може да предостави 3,3 млрд. долара от договорената вече помощ в случай, че не бъде договорен нов спасителен план. През последните дни обаче представители на фонда отстъпиха от тази позиция.

Рен заяви, че сделката с МВФ ще позволи на международните лидери да предоставят на Гърция 12 млрд. евро дори без споразумение за нов спасителен план и така ще бъде избегнат фалит на страната в началото на юли.

„По този начин ще избегнем фалита и ще поставим основата за споразумение (за новия спасителен план)“, казва Рен. „Беше трудно, но аз наистина вярвам, че с този двуфазен подход при преговорите с МВФ ще избегнем всеки евентуален неприятен сценарий“.

Въпреки преодоляването на противоречията с МВФ Рен подчерта, че 12-те млрд. евро няма да бъдат платени, ако гръцкият парламент не успее да прокара серия нови мерки за ограничаване на бюджетните разходи, които миналия месец бяха договорени с гръцкия премиер Георгиос Папандреу.

Като условие за всички спасителни планове в еврозоната страната, на която е предоставена помощта, трябва да се съгласи на тримесечен одит преди получаването на всеки транш. Рен заяви, че „отговорността сега лежи върху гръцките политици“ и че от тях зависи дали ще спазят своята част от сделката.

„Очакваме гръцкият парламент да приеме програма за икономически реформи, както беше договорено в края на юни“, казва Рен. „Наистина, усилията за избягване на фалит, който би бил катастрофален за Гърция, са отговорност на всички политически сили“ в страната.

В сряда Папандреу не успя да постигне споразумение за новите мерки за затягане на коланите и вместо това обяви разместване в кабинета и поиска парламентът да му гласува вот на доверие в неделя. Гръцкият премиер се опитва да състави ново правителство в момент, в който беше изоставен от депутати от собствената си партия.

Въпреки сътресенията около Гърция сделката с МВФ за момента успокоява ожесточената схватка между Германия и Европейската централна банка (ЕЦБ) за това как да бъде структурирана новата помощ. Берлин настоява помощта да включва мерки, които да принудят притежателите на гръцки дълг да приемат нови облигации със 7 години по-дълъг матуритет.

Официални представители на германското правителство изглежда са смекчили позицията си, включително за участието на частните облигационери и сега предлагат решението на този въпрос да бъде отложено за септември, когато Гърция трябва да получи нов транш от 13,8 млрд. евро.

Рен подчерта, че очаква споразумението за новия спасителен план да бъде постигнато до 11 юли – следващата планирана среща на финансовите министри на страните от еврозоната в Брюксел.

„Финансирането на гръцкия дълг сега може да бъде подсигурено до септември, докато решение за новия спасителен план може да бъде взето през юли“, казва Рен.

„Призовавам европейските лидери и по-специално финансовите министри от еврозоната да преодолеят оставащите различия и да достигнат до разумно решение в този критичен момент“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Силно се притеснявам, че ЕС разчита на стабилизация чрез споразумение с правителството и политическите партии. За съжаление, отдавна феновете на политиката се изчерпват само с пряко "хранищите" се от нея, а болшинството от хората просто са се отпуснали по течението и следят единствено собственият си интерес. В момента се накърнява точно този собствен интерес и няма политическа сила, която би могла да неутрализира нарастващото недоволство. Поне не и с пропоганда. А за другия начин се досещаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
PKolev
преди 12 години
Това също:http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000027914
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
PKolev
преди 12 години
http://***.cnbc.com/id/43426236Гледайте това видео и стига сте писали безмислици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
comet
преди 12 години
По демонстрациите си личи че Гърците имат доста енергия в запас.И няма как да е иначе, щото те нито са видели насилствена национализация, социализация, хуманизация, нито пък последвалата след това още по-братски приватизация, демократизация и глобализация.Ако искаш да помогнеш на някого, научи го да се труди интелигентно (нито много, нито малко, а ефективно). Ако искаш да го заробиш, давай му на готово докато забрави да се труди, а после го изцеждай от работа да няма време да се съвземе и мисли интелигентно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Спасяване на Гърция от фалит???...най-якото порно, което може да се гледа от половината българки бършещи гъзовете на фалиралите гъци по за 500 евро на месец! Що не дойдат гъркините в БГ да бършат задниците на нашите мастити мутри по за 2 лв на час и тогава ще повярвам че гърция е пред фалит...иначе с пакта на Дянков евро+ и ние ще спасяваме гърция а и не само нея..ами ирландия, белгия, португалия, испания..все пред фалит и все е пълно с наши емигранти там....щото 3% дефицит не го спазват нито ДЕ и Франция, нито всички останали в ЕС, освен ние нещастниците с най-ниски доходи в ЕС! и това ако не е порнография....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Meglena_Krasteva
преди 12 години
ще ги спасяват!!! За какво ще ги спасяват? Да си вземат по един грък в къщи, тези умни глави и да ги питаме след година, дали си е струвало усилието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
karabache
преди 12 години
Гърците нищо не правят.Как да не правят бе приятелю.Не виждаш ли ,че трошат наред.Те не са свикнали да живеят като нас все в криза и със затегнати колани.Те са великииии.Ядат и пият и когато трябва да плащат реват.Свикнаха да лъжат Европа и тя налиииива пари в тая прогнила гръцка мързелива икономика,ама фалшива от всякъде.Е то се видя вече.Иде им края на самонадеяните и нагли гърчори.Сега ще видим кой е по-велик.Нали не са виждали инфлация и фалити е сега ще им се *** майката за десетки години.Всички съседни държави ги виждахме ,че са въздух под налягане ,само Европа си затваряше очите.А сега и ние ще ги спасяваме.А бе я да си *** майката нагла.Ние сме бедни,бедните ще спасяват една калпава самонадеяна нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
karabache
преди 12 години
А бе какви са тия пари бе ,какво е това чудо-120 млрд и то евро.Тая пиклива Гърция,дето се крепеше на измами и лъжи и всички наливаха в чувал без дъно,с толкова много пари ли се крепи бе.А ми ние сме колкото тях по територия и по-малко население верно с 1 млн.ама и ние ли живеем с такива милиарди.Тука има нещо прогнило.Тука има нещо много ,много мафиотско.Ние не можем да заделим 6 млрд. за АЕЦ Белене,а тия ще ги спасяват със 120 млрд.,че ако не и повече.какво става тука .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Bill-bg
преди 12 години
Да вземат пък да я оставят да фалира пустата му Гърция. Те взеха да я използват като плашило.... като че ли кой знае какво ще стане като фалира.... А гърците използват това и нищо не правят. И ако не застанат по-твърдо срещу тях, няма и да направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още