IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват летище София по сигнал на български евродепутат

Вероятността за кражби на багаж при полетите в София е като при всяко друго европейско летище, заявяват от българския аеропорт

18:16 | 05.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Проверяват летище София по сигнал на български евродепутат

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски назначи днес проверка на обслужването на летище София. Проверката е във връзка със сигнал на евродепутата Антония Първанова (НДСВ) за обслужването на „Летище София“ ЕАД и подозрения за нерегламентирано отваряне и липси на вещи от багажа на пътниците.

От столичното летище разяснясниха, че наземното обслужване на столичното летище се осъществява от 4 наземни оператора: „Летище София” ЕАД, „Swissport” България, „Gold Air handling” България и „България Ер” (като самообслужваща се авиокомпания, ангажирана самостоятелно със сигурността на перонното обслужване на самолетите си).

Всеки от операторите разполага с необходимия лиценз за обслужване на пътниците и обработва багажите на определени авиокомпании, като носи отговорност за сигурността и безопасността на обслужването им.

Ръководството и съставът на "Летище София" ЕАД изразяват категорично несъгласие с изказването на евродепутата Антония Първанова, пише в прессъобщението. От компанията се позовават на факта, че дружеството не носи отговорност за багажите, обслужвани от другите наземни оператори.

След предаването на багаж на чек-ин гишето, достъп до него е възможен само на служители на летищните оператори. Багажът преминава през различни методи за проверка според изискванията, които са стандартни за големите европейски летища.

Посегателството върху регистрирания багаж и кражби на вещи от него се квалифицира като криминално деяние и е несъотносимо към сигурността в гражданското въздухоплаване. Вероятността подобно деяние да се случи на всяко друго световно летище е същата като в София, като удостоверяването на точното място на посегателството е изключително трудно доказуемо, коментират от столичното летище.

Достъпът до регистрираните багажи в халетата на наземния оператор „Летище София” ЕАД се контролира изцяло от физически контрол и видеонаблюдение. Товаро-разтоварните дейности се извършват по превантивно променящ се график, който предотвратява всички възможни взаимовръзки между служителите, участващи в дейността. В момента се монтират допълнителен брой камери за повишаване на сигурността на проверките.

При периодичните одити на „Летище София” ЕАД, оценките на авиокомпаниите за състоянието на багажното обслужване са в рамките на договорените минимални нормативи.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
stasi666
преди 12 години
Тези *** от НДСВ няма ли да спрат да вършат мръсната работа на БСП и да съсипват името на България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още