IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 18 млрд. евро са изтеглени от гръцките банки от началото на годината

Кризата и несигурността са накарали гърците да изтеглят почти 5 млрд. евро само през май

19:54 | 06.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Близо 18 млрд. евро са изтеглени от гръцките банки от началото на годината

Гърците продължават да теглят парите си от банките. От началото на годината общите загуби на гръцките банки възлизат на 17,8 милиарда евро. Кризата и финансовата несигурност са сред основните причини за масово източване на влоговете.

Кризата принуждава гърците постоянно да теглят пари от влоговете в банките. По официална информация на Националната банка на Гърция само за месец май са изтеглени почти 5 милиарда евро.

Вероятната причина за постепенното и често теглене на суми в брой е безработицата и високите цени. Голяма част от гърците вече не могат да покриват с доходите си ежедневните си нужди и теглят от своите спестявания.

Няма официална информация за броя на вложителите, които са закрили банковите си сметки. Само като предположение медиите тиражират версията, че се очаква фалиране на банки и гърците се страхуват да не изгубят парите си.

Анализатори в Атина, както и чуждестранни финансови експерти, са на мнение, че преструкторирането на гръцкия външен дълг може да предизвика кредитни аномалии.

Въпреки очакваната финансова помощ от Международния валутен фонд и Евросъюза, гърците реагират на икономическата несигурност и теглят вложените в банките пари.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tiggo
преди 12 години
А дали част от тези изтеглени пари не влизат в някои български банки като алтернатива на поразклатената гръцка банкова ситема???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
На гражданите е ясно, че т.н. финансова помощ от ЕС е МФВ този път няма да стигне до тях. Най-вероятно изтеглянето е следствие и от двете причини - липса на средства и страх от загуба на спестявания. Така се почва обикновено. п.п. преструктУриране се образува от структУра и пре-.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още