IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: "Перфектната буря" ще връхлети световната икономика през 2013 г.

Пазарите очакват, че през втората половина на тази година възстановяването ще е силно, но аз мисля, че ще останат разочаровани, прогнозира икономистът

16:52 | 07.07.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Рубини: "Перфектната буря" ще връхлети световната икономика през 2013 г.

Влошаващите се икономически условия  ще еволюират в глобална „перфектна буря“ през 2013 г., прогнозира Нуриел Рубини, професор по икономика от университета в Ню Йорк и изпълнителен директор на Roubini Global Economics, цитиран от CNBC.

Известен със своя мрачен поглед върху глобалната икономика, който му помогна да предвиди финансовата криза от 2008 г., Рубини заяви, че САЩ, Европейският съюз и някои други страни са станали доста опитни в отлагането на решението на проблемите си и затова истинската криза няма да ни връхлети до 2013 г.

Когато това се случи обаче, ефектът ще бъде болезнен

„Моята прогноза за перфектна буря не е за тази година или следващата, а за 2013, защото всички се опитват да отлагат решението на проблемите си“, казва той. „Ако не успеем да решим фискалните си проблеми, след изборите в САЩ ще имаме проблем. Китай прегрява и вероятно ще претърпи катастрофално приземяване“.

В краткосрочен план Рубини прогнозира бавен, но устойчив растеж в САЩ. Според него американската икономика ще нараства с малко над 2%. Безработицата и състоянието на пазара на недвижими имоти обаче ще продължат да спъват възстановяването.

Възстановяването ще е трудно и поради факта, че правителството трябва да ограничава разходите и да повишава данъците, в опит да понижи напрежението от нарастващия дълг и дефицити.

В същото време страните от периферията на еврозоната като Гърция, Португалия и Испания ще продължат да се борят със собствените си дългови проблеми, а Китай ще предприеме действия, за да не позволи инфлацията да излезе извън контрол.

И тогава ще връхлети бурята, казва Рубини

„Наблюдаваме как всички страни се опитват да отлагат решението на проблемите си“, казва той. „Да започнем с частния дълг, публичния дълг, държавния дълг – подритваме консервната кутия надолу по пътя, но през 2013 г. улицата ще се окаже задънена.“

Усилията на Китай да забави инфлацията до 5 - 6% ще ограничат растежа и ще засегнат търговските партньори на страната.

„Това означава по-ниски цени на суровините, по-малък износ от Европа за Китай, по-слаб ръст на глобалната икономика и ситуация, в която всички развити икономики нарастват с много слаби темпове“, казва той.

Рубини се въздържа от конкретна прогноза за растежа и фондовите пазари, но посочва, че кризата ще се усети навсякъде.

„Ако не бъдат създадени достатъчно нови работни места, доходите ще останат ниски, потреблението - слабо, а компаниите, разчитащи на него, ще изпаднат в депресия. Поради тези фактори възстановяването ще е анемично“, казва той. „В момента пазарите очакват, че през втората половина на годината възстановяването ще е силно. Аз мисля, че те ще останат разочаровани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
партиен куфар
преди 12 години
Понеже сте много умни - дайте нещо умно.Защо конкретно Рубини не е прав?Например- в Китай няма да се опитат да обуздаят инфлацията .Гърция, Португалия и Испания ще продължат разюзданото си трупане на дългове.А САЩ- понеже там са най- умните глави ще измислят нещо с , което спокойно ще продъжават да нараства дълга , без това да даде някакво отражение на приръста на икономиката им.То така е най- лесно - абе голям *** е и толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
niksana
преди 12 години
Единственото сигурно нещо е че втори рунд на кризата ще има - кога ще удари едва ли някой може да каже, а избягването му противоречи с някой математически закони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bozavino
преди 12 години
доста глупаво,работните места и да се увеличават,те ще трябва да предлагат на някой своята продукция или услуги. Вярно е твърдението,че капитала трябва постоянно да се вкарва в разкриването на нови работни позиций за да се избегне кризата,но тогава инвеститорите нямат гаранция за печалба. Друг е въпроса,че цялата тази проблематика и тов апреповтаряне на проблемите в разли4ни дскусий е свързано единствено и само с увеличението на световната популация (говорим си всяка година за нови 50-100 000 000 гладни гърла все пак,опитите последните 50г. в тази насока за създаване на вирус който да намали този прираст,бяха неуспешни. Основните хранителни продукти ще става все по недостъпни (скъпи) . На единият край на света ще умират от глад,а на другият край ще си купуват ве4е не маркови парфюми а това което им падне от битака :) Но като цяло за сега се очертава лоша поличка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
bozavino
преди 12 години
доста глупаво,работните места и да се увеличават,те ще трябва да предлагат на някой своята продукция или услуги. Вярно е твърдението,че капитала трябва постоянно да се вкарва в разкриването на нови работни позиций за да се избегне кризата,но тогава инвеститорите нямат гаранция за печалба. Друг е въпроса,че цялата тази проблематика и тов апреповтаряне на проблемите в разли4ни дскусий е свързано единствено и само с увеличението на световното. Основните хранителни продукти ще става все по недостъпни (скъпи) . На единият край на света ще умират от глад,а на другият край ще си купуват ве4е не маркови парфюми а това което им падне от битака :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
Този *** е за пример колко е лесно да си посредствен и да правиш пари от известност. Толкова грешни прогнози, като неговите, едва ли друг с достъп до медиите е дал, но очевидно това нито му пречи да си *** нито го притеснява.Браво де, *** който добре си осребрява плямпането. Бас държа че няма открити къси позиции, че оттам се губи често, а и едва ли си вярва в прогнозите, но от мрънкане без рисково да печелиш е изкуство, или поне безопасно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
eldred
преди 12 години
Още една криза предсказана от Рубини. Отдавна им загубих бройката. Разбира се, ако познае, а това рано или късно ще се случи медиите ще го обявят за абсолютен господ на прогнозите. Добре си е оплел кошничката човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още