IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката Fourlis ще инвестира 70 млн. евро у нас и в региона през 2011

Компанията ще развива и мрежата на британската верига New Look, за която планира пет магазина у нас за 5-8 години

07:17 | 14.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на New Look&nbsp;в Лондон.<em> Снимка: stevecadman. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Магазин на New Look в Лондон. Снимка: stevecadman. Лиценз: Creative Commons

Гръцката компания Fourlis, която държи правата за развитие на веригата IKEA у нас и на Балканите, планира инвестиции от 70 млн. евро в България и региона през 2011 г., съобщава Capital.gr.

В тази сума е включен хипермаркетът на IKEA, който в момента се изгражда в София, както и нови проекти в Гърция и разширяването на бизнеса в Турция.

Първата в България IKEA се очаква да отвори през есента и ще заема площ от 30 хил. кв. м, като инвестицията в нея възлиза на 50 млн. евро.

Fourlis развива също и веригата спортни магазини Intersport, която има четири магазина у нас.

Наред с това в края на май компанията обяви и началото на експанзията на британската верига за модни стоки New Look, чиито франчайз права също е получила.

Компанията ще развива в Румъния и България мрежата на New Look, която по данни на Fourlis във Великобритания има 5,8% дял от пазара на дамски модни облекла и аксесоари. Веригата има над 1000 магазина във Великобритания, Ирландия, Близкия Изток, Русия и др.

Стратегията предвижда през следващите 5 до 8 години да бъдат отворени пет магазина у нас и 20 в Румъния.

По-рано тази година бе обявено, че Fourlis стъпва и на пазара в Турция с придобиването на мажоритарен дял в турското подразделение на Intersport.

Компанията планира да инвестира 26 млн. евро в Турция за следващите три години. Очаква се през първата цяла година дейност оборотът да достигне 20 млн. евро. В бъдеще, когато веригата, която понастоящем се състои от 15 магазина, се удвои, оборотът може да се повиши до 60 млн. евро.

Компанията отчете продажби на спортни стоки на стойност 19,6 млн. евро през първото тримесечие, което бе лек спад в сравнение със същия период на миналата година.

Дейността й в Гърция и Кипър за периода донесе печалба преди данъци в размер на 100 хил. евро, а тази на останалите пазари, сред които и България - загуба от 1,2 млн. евро.

Вижте интервюто на Investor.bg с изпълнителния директор на Fourlis Апостолос Петалас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още