IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите европейски банки са на път да отпишат гръцки дълг за над 20 млрд. евро

Загубите от отписванията на френската BNP Paribas може да достигнат 1 млрд. евро, на Societe Generale - 500 млн., на Deutsche Bank - 317 млн., а на Credit Agricole - 138 млн., пресмятат анализатори

20:07 | 22.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Големите европейски банки са на път да отпишат гръцки дълг за над 20 млрд. евро

Най-големите европейски банки са на път да изгубят 20,6 млрд. евро от инвестициите си в гръцки ДЦК, след като кредиторите от региона се ангажираха да се присъединят към новия спасителен пакет за Гърция, пише Bloomberg.

Банките доброволно са се съгласили да отпишат 21% от номиналната стойност на вложенията си в гръцки облигации като част от програмата за замяна и изкупуване на облигации, обявиха днес от Института за международни финанси.

90-те най-големи банки в Европа държат гръцки дълг за около 98 млрд. евро, показват данни на Европейския банков регулатор.

Загубите от отписванията на френската BNP Paribas може да достигнат 1 млрд. евро, на Societe Generale - 500 млн., на Deutsche Bank - 317 млн., а на Credit Agricole -138 млн., пресмятат анализатори от Sanford C. Bernstein & Co.

„Банките трябва да са готови да приемат отписването на главница по гръцкия дълг и то вече е калкулирано в цените на техните акции”, коментира Андреас Плезир, банков анализатор на M.M. Warburg в Хамбург.

”Ключово бе да се осигури капитал на гръцките банки и да се спре евентуална верижна реакция към кредитори извън страната, които имат експозиции към местните банки”, добавя той.

10-годишните гръцки държавни облигации се търгуват на 61,5% от номинала си – повишение спрямо 55,4% вчера и 50,5% в понеделник. За сравнение ирландските ДЦК се търгуват на 63,7% от номинала спрямо 61,8% вчера.

Индексът на Bloomberg за европейски банки и финансови компании се повишава с 1,2% в петъчната търговия, което представлява ръст от 6,8% от началото на седмицата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
.... А това е само началото ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още