IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Положението на италианските банки се подобрява, смятат анализатори

Забелязват се първите сигнали за икономически напредък с въвеждането на реформите

13:15 | 14.07.11 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Италианският банков сектор постепенно подобрява положението си, като качеството на активите и капиталовата адекватност се подобряват, твърдят анализатори от Citigroup, цитирани от CNBC.

Италианската икономика, която е трета по големина в еврозоната, попадна изведнъж във фокуса на вниманието през този месец след публични препирни в италианското правителство и страхове, че финансовите проблеми в Гърция могат да се разпространят и към Италия.

Цените на акциите на италианските банки спаднаха рязко, а доходността по италианските държавни облигации достигна най-високото си ниво от въвеждането на еврото.

Най-голямата италианска банка UniCredit бе принудена да прекрати за кратко търговията със своите акции по-рано през седмицата, тъй като цената им достигна долният праг за волатилност.

Италианският държавен дълг е в размер на 1,8 трлн. долара, като това е едно от най-високите съотношения на дълг към брутен вътрешен продукт в еврозоната и са необходими над 100 млрд. евро за обслужването му до края на септември.

Дългосрочните перспективи пред италианския банков сектор обаче се подобриха с въвеждането на новите реформи и се забелязват първите сигнали на икономически напредък, смята Адзура Гвелфи, банков анализатор в Citigroup.

„Основните тенденции все още показват натиск върху нетния лихвен доход, имайки предвид положението с държавния дълг, но качеството на активите бавно се подобрява, контролът върху разходите все още е на преден план, а капиталовата адекватност се повишава“, твърди Гвелфи.

„Налице са някои признаци за икономически напредък в определени части на страната, а данните за износа също показват подобрение“, добави тя. Кредитирането е нараснало с около 6% на годишна база, водено от подобряващия се корпоративен сектор.

„По-големите банки до момента са показали минимално нарастване спрямо по-агресивните по-малки играчи“, смята Гвелфи.

Очакваните реформи включват ревизия в калкулирането на лихвите, която трябва да помогне на банките да оценяват по-добре риска, както и промени на данъците върху портфейлите с облигации и акции.

Разходите за персонал може да нараснат в по-малка степен в сравнение с предходната година с подновяването на трудовите договори.

В Италия нивото на спестявания на домакинствата е относително високо, а липсва и балон на пазара за недвижими имоти в степента, в която го имаше в други държави в еврозоната като Ирландия и Испания.

С увеличаване на спредовете по доходността на италанските ДЦК, цената на финансирането продължава да нараства, както на институционално, така и на индивидуално ниво.

"Прогнозните корпоративни печалби може да останат под натиск, основно заради финансирането“, заяви Гвелфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Ами просто требе да се вдъхне оптимизъм. То е ясно, че няма как вчера да са приели някакви мерки (макар че даже май и това не са направили, а само се канят) и вече да има ефект. Но нали - всичко е въпрос на очаквания, така че требе да се жонглира и нагласят те - очакванията. И когато повечето имат позитивни очаквания, ще почнат и да харчат повече и те ти самосбъдващо се пророчество. Теория на тълпата (или на "овцете" както обича да казва тиквеника с тутманика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
брей, брей...тия вълшебни реформи бе, как само оправиха италианските банки за по-малко от ден, край, нама криза, нама проблем, ама фокусници само и трябва на тая криза...ей ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
bate Vladi
преди 12 години
кому са нужни такива нищо конкретно не казващи статии?? "класическа" схема, според целта на статията - позитивно заглавие, и впоследствие пълна мешавица от почти празни позитивни общи приказки, прикриващи лошите факти като увеличаваща се цена финансиране, намаляващ лихвен спред, увеличаващи се разходи за персонал и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още