IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призова Италия да намали разходите

На свой ред ЕК разкритикува понижаването на кредитния рейтинг на Ирландия

17:24 | 13.07.11 г.
МВФ призова Италия да намали разходите

Международният валутен фонд е поискал Италия да осигури „решителното прилагане“ на понижаване на разходите, за да намали дълга си, съобщи ВВС.

Коментарите на МВФ дойдоха на фона на нарастващите опасения, че Италия може да стане следващата страна в еврозоната, засегната от дълговата криза.

Италианското правителство в момента разработва планове за икономии в бюджета. От МВФ посочиха, че Италия може би е имала прекалено оптимистични прогнози за икономическия си растеж.

„Директорите подчертаха, че решителното прилагане на пакета е ключово, и част от тях усещат, че допълнителни мерки за разходите биха имали положителен ефект върху отношението на пазарите“, се казва в съобщение на фонда. Там се добавя също, че италианските планове за данъчна реформа не са достатъчно подробни  и че италианското правителство трябва да направи повече в подкрепа на икономиката.

„Само  постоянен растеж ще намали бремето на публичния дълг“, се подчертава в документа.

МВФ прогнозира, че италианската икономика ще регистрира ръст от 1% през тази година, което е под 1,3% за 2010 г.

Опасенията за италианските финанси в един момент във вторник доведоха основния индекс FTSE MIB до понижение от 4%, преди нещата да се обърнат до ръст от 1,2%. В рамките на днешната сесия той напредна с 2%.

Италианският министър на финансите Джулио Тремонти предложи намаляване на бюджетните разходи с 48 млрд. евро през следващите 3 години, като целта е бюджетният дефицит да бъде сведен до 0% от настоящите 3,9% от брутния вътрешен продукт на страната.

Вчера 10-годишните италиански държавни облигации се търгуваха с доходност от 5,8%, преди днес тя да намалее до 5,6%. Според анализатори тя остава близка до нивата, при които италианското правителство ще има проблем с обслужването на дълговете си, които в момента са на ниво от над 120% спрямо годишния БВП.

Докато притесненията за дълговата криза в еврозоната продължават, кредитният рейтинг на Ирландия вчера бе понижен до статут „junk“ от международната рейтингова агенция Moody's, според която съществува „нарастваща вероятност“ страната да има нужда от втори спасителен финансов пакет от Европейския съюз и МВФ.

Днес говорител на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи действията на Moody's като „необясними“ и добави, че моментът, в който е станало това, е „дискусионен“, защото понижението идва преди ЕК да публикува последния си отчет на ирландските финанси.

Според говорителя мнението на комисията е, че Ирландия върви в правилната посока на възстановяване на икономиката.

Очаква се утре ЕС, Европейската централна банка и МВФ да представят отчета си за положението в Ирландия през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още