IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишните лихви по италианския дълг може да скочат с 14 млрд. долара

Италиански ДЦК за повече от 860 млрд. евро достигат матуритет през следващите 5 години

21:00 | 07.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Годишните лихви по италианския дълг може да скочат с 14 млрд. долара

Италия рискува да стане жертва на дълговата криза, ако доходността по облигациите й остане на сегашните нива, тъй като годишните лихвите, които Рим трябва да плаща по обслужването на дълга си може да скочат с повече от 14 млрд. долара, казва Гари Дженкинс от Evolution Securities Ltd., цитиран от Bloomberg.

Италиански ДЦК за повече от 860 млрд. евро достигат матуритет през следващите 5 години.

Лихвите по 10-годишните ирландски и италиански облигации достигнаха нов максимум от създаването на еврозоната, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано днес обяви, че увеличава основната си лихва до 1,50% поради опасения от разпространение на дълговата криза.

Към 17.10 часа българско време доходността по ирландските 10-годишни облигации достигна 12,677% спрямо 12,177% вчера при затварянето на пазарите. Лихвите по
италианските дългови книжа със същия падеж нараснаха до 5,141% спрямо 5,115%.

В сряда доходността по 10-годишните италиански ДЦК се повиши над 5% за първи път от 2008 г. насам, с което цената за обслужването на дълга на страната може да нарасне с 14 млрд. долара.

Годишното обслужване на италианския дълг, който надхвърля 1,6 трлн. евро и е третият по големина в света след дълговете на САЩ и Япония вече възлиза на повече от 4,25% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП).

Увеличение на доходността с един процентен пункт прибавя към цената за обслужването на дълга по 9 млрд. евро или 0,6% от БВП на Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още