IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 европейски банки не издържаха стрес тестовете

5 испански, 2 гръцки и една австрийска финансова институция се нуждаят от общо допълнително 2,5 млрд. евро, за да покрият изискванията на Европейския банков регулатор

19:47 | 15.07.11 г. 1
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

8 европейски банки не са достатъчно стабилни, за да издържат на продължителна рецесия, и се нуждаят от увеличаване на капитала си с 2,5 млрд. евро, стана ясно от публикуваните резултати от стрес тестовете, проведени от Европейския банков регулатор (European Banking Authority – EBA) с цел възстановяване на доверието на инвеститорите, съобщи Ройтерс.

Тестовете в 90 банки от 21 държави показаха, че 5 испански банки, 2 гръцки и една австрийска не успяват да отговорят на изискванията за капиталова адекватност при евентуално реализиране на сценариите, заложени от EBA.

От регулатора съобщиха още, че подробностите за провалилите се финансови институции ще бъдат публикувани допълнително.

Предварителните очаквания бяха, че между 5 и 15 банки не са успели да издържат стрес тестовете, а резултатите потвърдиха прогнозите, че всички големи банкови институции ще отговарят на изискванията.

По две банки от Германия, Гърция Португалия и по една от Кипър и Словения са били близо до това да не издържат тестовете.

От австрийската Volksbank публикуваха незабавно съобщение, че приемат провала си сериозно, но разкритикуваха ЕВА, че не е отчела мерките, които са предприели за увеличаване на капитала си, съобщи CNBC, включително продажбата на международни активи на Руската Сбербанк.

„Стрес тестовете на ЕВА не отчетоха тези мерки. В това отношение времето на провеждане на стрес теста не бе благоприятно за нас“, заяви главният изпълнителен директор на банката Гералд Венцел.

Сред гръцките финансови институции, които очакваха да не успеят да покрият изискванията, анализаторите включваха EFG Eurobank, Piraeus and ATE Bank. Банка Piraeus обаче бе сред издържалите.

Испанските банки Pastor и CatalunyaCaixa сами обявиха, че не очакват да се справят, което бе потвърдено от резултатите.

Нещата обаче щяха да бъдат по-различни, ако на двете банки бе позволено до включат т. нар. „общи провизии“ в основния си капитал. През миналата година това бе позволено при стрес тестовете, но през 2011 г. условията бяха направени по-строго.

Още три испански финансови институции от тип „кахас“ (нещо подобно на взаимоспомагателните каси – бел. ред.) - UNNIM, CAM и Grup Caja - не успяха да издържат стрес тестовете, а други 7 едвам се справиха, съобщиха от EBA.

Международния валутен фонд предупреди Европа, че прекалено забавя възстановяването на банковата си система и че заплахата от разпространение на гръцката дългова криза към по-големите икономики като италианската и испанската допълнително смущава инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
prodigal
преди 12 години
Ако обобщим, на няколко слабаци от цялата банкова система в Европа са им необходими джобни пари за увеличение на капитала = на лихвите които Гърция плаща за 1-2 месеца :)Ми, добре звучи, ще се носят обаче с агенциите именно защото ще го направят този институт, който да ги замести, е и той ще е "независим", също като и агенциите са независими в момента ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още