IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата рецесия или играта на покер, която САЩ изгубиха

Една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий, посочва Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

08:10 | 11.08.11 г. 42
Автор - снимка
Създател
Голямата рецесия или играта на покер, която САЩ изгубиха

Единственото хубаво нещо на нестихващата серия от лоши икономически новини е това, че те можеха да са и по-лоши: всичките три световни рейтингови агенции можеха да понижат рейтинга на САЩ, фондовите пазари можеха да продължат да падат и САЩ можеха наистина да фалират, пише Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобеловите награди за икономика и професор от Колумбийския университет в коментар за Financial Times.

Преобладаващото виждане е, че на този нов етап от Голямата рецесия съществува реален риск нещата да се влошат още повече, тъй като правителствата не разполагат с повече ефективни инструменти за контрол над ситуацията. Че нещата могат да се влошат е вярно, но че правителствата няма какво повече да направят - не, посочва Стиглиц.

По време на кризата кейнсианските икономисти предлагаха напълно кохерентна интерпретация на събитията: Преди фалита на Lehman САЩ и в голяма степен световната икономика се поддържаха от балон. Спукването на този балон доведе до висока задлъжнялост и депресия на пазара на недвижими имоти. Като следствие от това потреблението ще остане слабо.

От друга страна мерките за фискална дисциплина от двете страни на океана означават, че този път правителствена подкрепа няма да има. Ето защо не е чудно, че дори и компаниите, които имат достъп до капитали, не са склонни да инвестират.

Разбира се тези, които се опасяват за липсата на инструменти за правителствена намеса, донякъде са прави. Лошата валутна политика ни доведе до тази каша и тя не може да ни изведе от нея. Евентуален нов кръг вливане на ликвидност ще бъде още по-малко ефективен от QE2. Всъщност последният кръг вливане на ликвидност в по-голяма степен допринесе за раздуването на балони на развиващите се пазари, отколкото до чувствително облекчаване на кредитната ситуация в САЩ.

Решението на Фед да задържи основния лихвен процент близо до нулата през следващите две години илюстрира чувството на отчаяние за състоянието на икономиката, обхванало централната банка. Дори ако Фед успее да спре, макар и временно, спада на борсовите индекси, това няма да е достатъчно за съживяване на растежа – не високите лихвени проценти спъват икономиката.

Корпорациите са затрупани с кеш, но банките не кредитират малките и средни бизнеси, които са основен източник на нови работни места за всяка икономика. Фед и щатското финансово министерство не успяха да рестартират кредитирането, а именно то, а не запазването на ниските лихвени проценти до 2013 г., може да съживи икономиката.

Реалното решение, поне за страни като САЩ, които могат да взимат евтини заеми е просто: Тези средства трябва да се използват за високо възвръщаеми инвестиции. Това едновременно ще подкрепи растежа, ще генерира данъчни приходи, ще понижи съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) в средносрочен план и ще увеличи устойчивостта на дълга.

Дори при сегашната бюджетна конюнктура устойчивостта на дълга може да се подобри чрез преструктуриране на разходите и данъците с цел стимулиране на растежа. Това може да се направи като се понижи облагането на заплатите и данъците за корпорациите, които инвестират и в същото време се повишат данъците за богатите и тези компании, които не инвестират.

Политиците обаче са фокусирани върху съвсем различни проблеми. Пазарите знаят, че комбинацията от ниски данъци и „дългов фетишизъм“, наложена напоследък в САЩ означава, че правителството не разполага с инструменти за интервенция – валутната политика няма да проработи, възможностите на фискалната политика са ограничени, растежът се забавя, а понижаването на дефицитите (следствие на фискалната дисциплина) ще е разочароващо.

И все пак, пазарите има защо да обърнат внимание и на политиката – решението на S&P да понижи рейтинга на щатския дълг илюстрира това. Няма икономист, които би базирал заключенията си единствено на дълговата страна на бюджета. S&P обаче направи именно това.

Още по-красноречив е фактът, че САЩ плаща дълговете си в долари, от които Фед може да напечата колкото си пожелае. Именно за това не съществува дори нищожна вероятност САЩ да фалират, освен в случай на технически фалит ако дълговият лимит на страната не бъде повишен – именно това беше и сюжетът на политическия театър, на който станахме свидетели миналата седмица.

Пазарите често грешат, но рейтинговите агенции далеч не вдъхват повече доверие, особено като се вземат под внимание някои техни исторически оценки. Определено не може да бъде приета на сериозно преценката на няколко „технически анализатори“ работещи в компания, чиито мотиви и политически връзки не са кристално прозрачни. Европейските лидери се оказаха прави, когато на своя неотдавнашна среща призоваха да не се придава такава тежест на рейтингите на тези агенции.

Политическата обстановка в Европа и САЩ е изключително сложна. Трудно е да се прецени къде нещата са по-неприятни: Патовата ситуация в САЩ или разпокъсаната и неефективна политическа структура в Европа. Европейските лидери предприеха решителни стъпки, но събитията изпреварват мудния процес на тяхната ратификация и прилагане. Съотношението на дълг към БВП в Европа е по-ниско от това в САЩ. Ако Старият континент имаше адекватна обща фискална рамка, Европейският съюз (ЕС) щеше да е в по-добра форма от САЩ.

Друг проблем е убеждението на много европейски политици, че отговорът на всичко се крие в затягането на фискалната дисциплина. Уместно е да си припомним, че както Ирландия, така  и Испания имаха бюджетни излишъци и ниско съотношение на дълг към БВП преди кризата.

Допълнителните мерки за затягане на коланите единствено ще гарантират, че европейската икономика ще нараства с по-бавни темпове, а фискалните проблеми ще продължат да се трупат. Съвсем наскоро европейските лидери признаха, че Гърция и останалите изпитващи затруднения страни от периферията на еврозоната се нуждаят от икономически растеж, а затягането на коланите никога няма да доведе до този растеж.

Всичко това води до все по-реалната опасност САЩ и Европа отново да изпаднат в рецесия. Евентуален нулев растеж също в никакъв случай не е добра новина. Критичният минимален ръст на икономиката е този, при който предлагането на работа спира да намалява. За съжаление сегашният ръст в САЩ и Европа е около 1%, или по-малко от половината от необходимия.

В началото на рецесията бяха изказани много мъдри мнения за това как сме научили уроците от Голямата депресия и дългата стагнация в Япония. Сега разбираме, че не сме научили нищо. Програмите ни за стимулиране на икономиката бяха прекалено слаби, краткотрайни и не добре структурирани, а банките не бяха принудени да възобновят кредитирането.

Политическите лидери се опитаха да прикрият икономическата слабост - вероятно поради страх, че реалността би подкопала крехкото доверие в още по-голяма степен. Това беше игра на покер която загубихме. Сега мащабите на проблема са очевидни и това ни вдъхна нова увереност – увереността, че каквото и да правим нещата ще стават все по зле. Една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Балонът САЩ е на път да се спука. Една негативна оценка показа, че уж най - силната икономика в света се крепи на доверито на хората в нея - тоест на нищо. Разбира се това ще доведе до нова световна криза, освен ако за пореден път не се хвърли прах в очите на хората за "стабилната" политика на САЩ. САЩ и доларът са в банкрут, но един добре въоръжен банкрут, който освен това смята, че целият свят трябва да върви по неговия път. Спасението на света трябва да започне с:1.Национализацията на банките.2.Национализацията на медиите.3. Забрана на рекламата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
капитализъм може да има само във формата в която го прави Германия - държавен и индустриален капитализъм . Англо -саксонският модел на финансов капитализъм умря през 2008-*** и се доказа като крайно вреден и несъстоятелен пич . и спри да говориш за планова икономика защото никъде не съм писал че такава е най-добрата !!! сам си го измисляш ти - тук някой като каже нещо против пазарните фундаменталисти и веднага миналото и предрасъдъците се обаждат и ти се лепва необяснимо за много хора понятие - тоя е комунист!!! това е смешно и престанете да го правите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
държавното планиране колкото и да имаше своите ограничения беше в пъти по-добре от неолиберализма . стандарта беше по-висок . сега 2011 България още не може да достигне онова ниво на БВП от 1989 год . населението намаля ат 8-9 милиона тогава на 5-6 милиона сега - ето до какво води неолиберализма и затягането на коланите - на измиране на нацията - това ли е успешна полишика да ти измират и емигрират хората ?????!!!!!!!!?????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
не но има основни моменти като във всяка наука и една от тях е че трябва да има ликвидност по време на криза и това НЯМА КАК ДА ДОВЕДЕ ДО ИНФЛАЦИЯ - ИнФЛАЦИЯ ИМА КОГАТО НЯМА ОТЛИВ НА КАПИТАЛИ И КОГАТО СЕ ИЗСИПЯТ ТОНОВЕ ПАРИ А НЕ СЪВСЕМ МАЛКО . СЕГА чети внимателно щото това не го пише никъде но е основен момент в паричното предлагане- повече пари от необходимото означава инфлация , много повече от необходимото резултата е дефлация и 3-то необуздано печатане на пари води до хиперинфлация !!!! ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА ЧЕ МАЛКО ЛИКВИДНОСТ БИЛА ИНФЛАЦИОННА - НЕ Е ВЕРНО!!! означава - за едно си прав повечето теории са глупости на търкалета и нямат нищо общо реалността - например кой е дал Нобелова на измислиците на евреина Фридман ??? мойте утопии не са планиране пич - пак бъркаш . всяка силна икономика в историята е била смесица от държавни и частни предприятия - като монополите особено са държавни !!! погледни малко история и ше видиш!!!държавното планиране колкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Трейдърче ама ти наистина си зле бе момче !За какви " ОСНОВНИ ПОСТУЛАТИ В ИКОНОМИКАТА ГОВОРИШ" ?Ха ха ха ТОВА ДА НЕ ТИ Е ФИЗИКА ИЛИ МАТЕМАТИКА ?За разлика от ИСТИНСКИТЕ НАУКИ икономиката е сбор от ТЕОРИИ които в голямата си част са подчинени на редица условия ДАЛЕЧЕ от РЕАЛНОСТТА!Всяка една от тях "РАБОТИ" докато спре ха ха ха и тогава идва следващият НОБЕЛОВ лауреат с НОВА ха ха ха А за капитализма НЕ СЕ БОЙ ! В гена му е да евулюира и ще го бъде. Под каква форма ще видим . То и това му е интересното за разлика от твойте утопии на планиране ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
няма как да забравиш след като това са основни икономически правила и постулати - само не ми казвай че криза като тази е нещо нормално и се пречиствали не - а това къде и в кой се разпределя капитала не е вярно е много отностелно и недокозано . Колкото до кризата ами той капитализмът е на път да си отиде ти викаш - кризата била нещо нормално ????? гледай сега какво се случва с твоята любима Америка ..... не знам австрийците но е добре да прочетеш и Маркс малко за да видиш какво ни чака !!!! дай решение как се излиза от такава тежка криза ??? аз казах как - с вливане на една част от фискалния резерв в икономиката - ако това не стигне чак тогава се взимат нисколихвени кредити !!! само не ми казвай че кризата сама ше отмине ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Та да отговоря на твоя малко глупав въпрос . НИЩО ! Ако през 2008 година корумпираните политици бяха оставили банките да фалират а не да печатат пари сега вече да бяхме излезли от кризата. Има си FDIC за депозитите ВСИЧКО друго под ножа !!! Ха ха ха ама разбираш че НЕ СТАНА щото ДОСТА МИЛИОНЕРИ да са чистачи сега ха ха ха ! Е на масата се пробута фишека с края на света и видиш ли ако ФАЛИРАТ ТЕ ще пострадаме и НИЕ ха ха ха...Пич както в природата така и при капитализма ПРАЗНО НЯМА ! Стига да има ЗАКОНОВА рамка която държавата да енфорсва КОНКУРЕНЦИЯТА си върши работата идеално. Другото за сега е още далече но РОБИТЕ по света все повече го разбират. Край на фиат системата и някаква форма на златен стандарт. Било то кошница от ресурси или метали.Лека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Казах ти за твое добро е да ЗАБРАВИШ за тези глупости от ИКОНОМИКС 101 !!!Откъде държавата да ДАВА по време на криза бе пич ? Та нали при криза падат приходите в хазната !!!!! Или предлагаш да взимат кредити а? Или да печатат ?Най смешното е дето са ти набили че ВИДИШ ли КРИЗИТЕ са нещо мнооогоооо лошо ха ха ха !Както в природата има СМЪРТ и ЕВОЛЮЦИЯ така и при капитализма има КРИЗИ !!! Те спомагат капитала и ресурсит да се преразпределят в субектите които ще ги използват НАЙЕФЕКТИВНО ! Предотвратяването на кризата е поддържане на статуса - ТОЛЕРИРАНЕ на НЕКЪДЪРНИТЕ и НЕЕФЕКТИВНИТЕ за сметка на останалите.Това в УНСС няма да ти ко кажат щото там е пълно с НЕКАДЪРНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ ! Капиш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
като ги хвалиш толкова австрийците кажи какво то предлагат за справяне с кризата - не може само да се критука дай някво решение!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
австрийците си имат своите силни и слаби страни - златния стандарт е добра тяхна теория която напълно одобрЯвам но имат и някои теории които са доста спорни . мисля че те твърдяха че вливане на ликвидност би довело до инфлация може и монетаристите на ония евреин Фридман да бяха не помня - това не е вярно - когато имаш отлив на капитали малко ликвидност нвма как да доведе до инфлация !!! Инфлация може да има само ако се изъспат огромна маса пари !!! Всяка една от школите си има силни - австрийците със златния стандарт , Keйнсианизъм при кризи и монетаристите при висока инфлация макар че последните всичко останало им е трагедия!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още