IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата рецесия или играта на покер, която САЩ изгубиха

Една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий, посочва Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц

08:10 | 11.08.11 г. 42
Автор - снимка
Създател
Голямата рецесия или играта на покер, която САЩ изгубиха

Единственото хубаво нещо на нестихващата серия от лоши икономически новини е това, че те можеха да са и по-лоши: всичките три световни рейтингови агенции можеха да понижат рейтинга на САЩ, фондовите пазари можеха да продължат да падат и САЩ можеха наистина да фалират, пише Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобеловите награди за икономика и професор от Колумбийския университет в коментар за Financial Times.

Преобладаващото виждане е, че на този нов етап от Голямата рецесия съществува реален риск нещата да се влошат още повече, тъй като правителствата не разполагат с повече ефективни инструменти за контрол над ситуацията. Че нещата могат да се влошат е вярно, но че правителствата няма какво повече да направят - не, посочва Стиглиц.

По време на кризата кейнсианските икономисти предлагаха напълно кохерентна интерпретация на събитията: Преди фалита на Lehman САЩ и в голяма степен световната икономика се поддържаха от балон. Спукването на този балон доведе до висока задлъжнялост и депресия на пазара на недвижими имоти. Като следствие от това потреблението ще остане слабо.

От друга страна мерките за фискална дисциплина от двете страни на океана означават, че този път правителствена подкрепа няма да има. Ето защо не е чудно, че дори и компаниите, които имат достъп до капитали, не са склонни да инвестират.

Разбира се тези, които се опасяват за липсата на инструменти за правителствена намеса, донякъде са прави. Лошата валутна политика ни доведе до тази каша и тя не може да ни изведе от нея. Евентуален нов кръг вливане на ликвидност ще бъде още по-малко ефективен от QE2. Всъщност последният кръг вливане на ликвидност в по-голяма степен допринесе за раздуването на балони на развиващите се пазари, отколкото до чувствително облекчаване на кредитната ситуация в САЩ.

Решението на Фед да задържи основния лихвен процент близо до нулата през следващите две години илюстрира чувството на отчаяние за състоянието на икономиката, обхванало централната банка. Дори ако Фед успее да спре, макар и временно, спада на борсовите индекси, това няма да е достатъчно за съживяване на растежа – не високите лихвени проценти спъват икономиката.

Корпорациите са затрупани с кеш, но банките не кредитират малките и средни бизнеси, които са основен източник на нови работни места за всяка икономика. Фед и щатското финансово министерство не успяха да рестартират кредитирането, а именно то, а не запазването на ниските лихвени проценти до 2013 г., може да съживи икономиката.

Реалното решение, поне за страни като САЩ, които могат да взимат евтини заеми е просто: Тези средства трябва да се използват за високо възвръщаеми инвестиции. Това едновременно ще подкрепи растежа, ще генерира данъчни приходи, ще понижи съотношението на дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) в средносрочен план и ще увеличи устойчивостта на дълга.

Дори при сегашната бюджетна конюнктура устойчивостта на дълга може да се подобри чрез преструктуриране на разходите и данъците с цел стимулиране на растежа. Това може да се направи като се понижи облагането на заплатите и данъците за корпорациите, които инвестират и в същото време се повишат данъците за богатите и тези компании, които не инвестират.

Политиците обаче са фокусирани върху съвсем различни проблеми. Пазарите знаят, че комбинацията от ниски данъци и „дългов фетишизъм“, наложена напоследък в САЩ означава, че правителството не разполага с инструменти за интервенция – валутната политика няма да проработи, възможностите на фискалната политика са ограничени, растежът се забавя, а понижаването на дефицитите (следствие на фискалната дисциплина) ще е разочароващо.

И все пак, пазарите има защо да обърнат внимание и на политиката – решението на S&P да понижи рейтинга на щатския дълг илюстрира това. Няма икономист, които би базирал заключенията си единствено на дълговата страна на бюджета. S&P обаче направи именно това.

Още по-красноречив е фактът, че САЩ плаща дълговете си в долари, от които Фед може да напечата колкото си пожелае. Именно за това не съществува дори нищожна вероятност САЩ да фалират, освен в случай на технически фалит ако дълговият лимит на страната не бъде повишен – именно това беше и сюжетът на политическия театър, на който станахме свидетели миналата седмица.

Пазарите често грешат, но рейтинговите агенции далеч не вдъхват повече доверие, особено като се вземат под внимание някои техни исторически оценки. Определено не може да бъде приета на сериозно преценката на няколко „технически анализатори“ работещи в компания, чиито мотиви и политически връзки не са кристално прозрачни. Европейските лидери се оказаха прави, когато на своя неотдавнашна среща призоваха да не се придава такава тежест на рейтингите на тези агенции.

Политическата обстановка в Европа и САЩ е изключително сложна. Трудно е да се прецени къде нещата са по-неприятни: Патовата ситуация в САЩ или разпокъсаната и неефективна политическа структура в Европа. Европейските лидери предприеха решителни стъпки, но събитията изпреварват мудния процес на тяхната ратификация и прилагане. Съотношението на дълг към БВП в Европа е по-ниско от това в САЩ. Ако Старият континент имаше адекватна обща фискална рамка, Европейският съюз (ЕС) щеше да е в по-добра форма от САЩ.

Друг проблем е убеждението на много европейски политици, че отговорът на всичко се крие в затягането на фискалната дисциплина. Уместно е да си припомним, че както Ирландия, така  и Испания имаха бюджетни излишъци и ниско съотношение на дълг към БВП преди кризата.

Допълнителните мерки за затягане на коланите единствено ще гарантират, че европейската икономика ще нараства с по-бавни темпове, а фискалните проблеми ще продължат да се трупат. Съвсем наскоро европейските лидери признаха, че Гърция и останалите изпитващи затруднения страни от периферията на еврозоната се нуждаят от икономически растеж, а затягането на коланите никога няма да доведе до този растеж.

Всичко това води до все по-реалната опасност САЩ и Европа отново да изпаднат в рецесия. Евентуален нулев растеж също в никакъв случай не е добра новина. Критичният минимален ръст на икономиката е този, при който предлагането на работа спира да намалява. За съжаление сегашният ръст в САЩ и Европа е около 1%, или по-малко от половината от необходимия.

В началото на рецесията бяха изказани много мъдри мнения за това как сме научили уроците от Голямата депресия и дългата стагнация в Япония. Сега разбираме, че не сме научили нищо. Програмите ни за стимулиране на икономиката бяха прекалено слаби, краткотрайни и не добре структурирани, а банките не бяха принудени да възобновят кредитирането.

Политическите лидери се опитаха да прикрият икономическата слабост - вероятно поради страх, че реалността би подкопала крехкото доверие в още по-голяма степен. Това беше игра на покер която загубихме. Сега мащабите на проблема са очевидни и това ни вдъхна нова увереност – увереността, че каквото и да правим нещата ще стават все по зле. Една дълга стагнация сега изглежда като оптимистичен сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
не е изобщо вярно решение по време на тежка криза - тогава се стимулира една икономика а не се дрънкат глупости за затягане на коланите - Дисциплина трябва да има когато има подем и в икономиката имаше пари . НЕ СЕГА !!! то това ти го пише във Икономикс 101 - как се води фискална политика по време на криза - Дянков няма нищо общо с това - прави се точно обратното - по време на криза НЕ се увеличават данъци а се намаляват и не се прави излишък в бюджета а може ако се наложи да се увеличи . прочети го всеки кадърен икономист ще ти го каже бе човек - елементарно и логично е . никой не е казал че дисциплината е лошо нещо - НО НЕ СЕГА!!! не знаеш как се води макрикономическа политика но явно много хора в БГ не знаят - за това смена тоя хал - ти да си видял държава която по време на криза да взима такива драконовски рестринтивни мерни щото аз не !!! всички стимулират - едни успешно други не - но никой не прави такива глупости като нашия ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Пич успокой топката ! Дянков е МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ и според тебе какво да каже ? Бегайте от тази скапана държава ли ? Или всичко ще се скапе след година ?За разлика от доста други той е ПЪРВИЯТ който поне предлага нещо добро. А именно ДИСЦИПЛИНА ! За много неща си напълно ПРАВ нооооо....в грешна посока насочваш емоциите си ! Разбирам че е наследство от образователната система и соцялната среда , но положи усилия и се образовай малко. Прочети нещо от Австриици те да ти се отворят очите.Разбери Кейнс вече се отрича и в родината му. А това което става в БГ е ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ВИНА НА САМИТЕ ХОРА В ДЪРЖАВАТА !!!!Бойко пожарната е прав - МАТЕРЯЛА Е СЛАБ :)Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
може да си бил добър спекулант но това не означава че си добър икономист - едното няма чак толкова общо с другото . просто ми омръзна тая неолиберална помия каято залива цялата ни жалка държава и я разсипа . - България продължава да намалява заради тия *** - държавата с най-висока смъртност и най- бързо намаляващо население и с огромна емиграция и с най- висок прираст на безпработица сслед Гърция . това ли наричаш успех и стабилна държава както е според смешника Дянков ?? това са неговите постижения за 2 години и ти като добър спекулант наричаш това успешна държава !???!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
ТВОЙТО НИВО Е НИСКО сладур ! Толкова си зле явно яко са те промили в УНСС-то.Питай по форумите за мен. Ако си чел нещо в капитал преди 3г. от мен сега да си се пенсионирал. До преди година се занимавах с трейдване пич.Сега съм пенсионер земевладелец ха ха ха А за производството в БГ си толкова далече от истината че направо си за оплакване ! Ами то половината заводи беха с МОРАЛНО ОСТАРЯЛО оборудване бе момче. А това което беше стока го обраха комунистическите мутри и го продадоха за скрап.Баща ми работеше в мотокарният завод в София. Занеш ли Японците КУПУВАХА ел.кари от там. И знаеш ли защо ? Защото нашите слагали отзад ОЛОВО за тежест ! Като го закарат в Япония директно топят оловото и ел.кара им излизал без пари ХА ХА ХА Жив и здрав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
решението е да се качи минималната заплата в Китай . Колегата Мраз е прав - заради неолиберализма държавите които го приеха си финансилизраха икономиката и си затриха производството - а икономика само с търговия и финанси не става . банките са *** - те не формират капитал дори напротив - извличат такъв от реалната икономика чрез лихви . реалната икономика е - производство и потребление а не 300% над вносната цена надценки или отгоре над цената на квадратен метър жилище - за това и БГ няма икономика защото производството беше унищожено в по -голямата си част . няма кой обаче да прозре тазе истина - продължават да се бълват пълни глупости по медиите а и включително и тук - за икономически форум много ниско ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
ти си голям пациент братче - Колумбийския университет бил котила на кУмунистите - тебе навсакъде ти се привиждат комунисти пич . явно бая са те хакали на времето та сега пак комунистите ти виновни - и от комунист стана капиталист и почна да дрънкаш още по-големи глупости . като си толкова ербап дай решение на кризата недей само да дрънкаш против доказан икономист като Стиглиц - всъщност ти къв си точно- икономист , капиталист , *** или поредния дрънкащ приказки наизуст . май е последното . щото от иконовика опрезелено не разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
rainmaker
преди 12 години
И как предлагаш произведените продукти да бъдат направени конкуренти на тези произведени примерно в Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Ами когато от едната страна политиците ги натискат "спонсорите", които са им платили предизборната кампания и си чакат пая от държавната баница през прескъпи държавни поръчки и програми, а от другата страна ги натискат гласоподавателите, на които са обещали това-онова, политиците просто няма какво друго да направят освен да се изшмулят напред като вземат заеми за да задоволят и едните и другите (а сметката да оставят за по-късно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
on a spending spree so large and sustained that you couldn't even meet your minimum monthly payments, is the credit card company "the true enemy"? Of course not. The enemy is you. "ВСИЧКИ така наречени "експерти" от естаблишмента са ПЛАТЕНИ клакьори на СИСТЕМАТА ! Каквото кажат правете обратното ха ха ха ОСОБЕННО НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ !А за това че преподава в Колумбийския университет...ами това е най-голямото КОТИЛО на КУМУНИСТИ в ЩАТИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха НАЙ МЕ КЕФИ КОМЕНТАРА ПОД ВИДИЕТО :"I wish there was a nicer way to say this, but.... you are an ***. The true enemies are the countries, states and cities who over-extended themselves in order to spend in ways they could never afford. If you took your credit card and went
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още