IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке не си призна за QE3

Шефът на Фед заяви, че през втората половина на годината очаква ускоряване на икономическия растеж

18:21 | 26.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p class="western" lang="bg-BG" style="font-weight: normal">
	<em>Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс </em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке заяви, че институцията е готова да използва допълнителни инструменти в подкрепа на зараждащото се възстановяване на американската икономика, но не си позволи недвусмислено да обяви, че ще предприеме нов кръг вливане на ликвидност, съобщава CNBC.

Дългоочакваното изказване на шефа на Фед в Джаксънхол, Уайоминг не включваше обещание за нов кръг вливане на ликвидност – QE3, нито пък детайли за други планирани от централната банка интервенции.

Докато икономиката на страната страда от анемичен растеж, а фондовият пазар преживява лятна корекция, икономистите очакваха речта на Бернанке като знакова прогноза за бъдещето.

Вместо това в общи линии той повтори изказвани и преди опасения за темпа на икономическото възстановяване.

„Изборът на валутна политика не е просто между QE3 и да не се прави нищо... Отказ от QE3 не означава, че Фед отстъпва и няма да предприеме нищо", казва Робърт Мактир, бивш президент на Фед в Далас и  директор на National Center for Policy Analysis.

Бернанке заяви, че през втората половина на годината очаква ускоряване на икономическия растеж. Ако знаците за това не се материализират скоро, той предупреди, че през септември Комитетът за отворения пазар към Фед ще обсъди използването на нови инструменти.

Шефът на Фед очаква инфлацията да остане под 2%, каквито са и прогнозите на анализаторите. Що се отнася до безработицата, Бернанке не очаква, растежът да се окаже достатъчен, за да я свали под 9,1% до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Ще завърти ли Фед отново печатницата за пари, докато щатската икономика потъва:Конгресът на САЩ одобри с 269 срещу 161 гласа американския план за дълга. Това са глупости за успокоение на давещите се. Дълговете ще продължат да нарастват. Няма друг начин. Паричната системата на капитализма е математически неиздържана и изисква постоянно задлъжняване и посточнно печатане на пари. Не мисля че някой, който разбира за какво става дума вярва в безрисковостта на американския дълг и че, печатането на долари е дефакто фалит, защото води до обезценка на текущите доларови активи т.е. висок риск за кредиторите!Кризата може да се реши с крайни мерки от страна на правителството. Но такива няма да бъдат взети тъй като това означава да вкарат Уолстрийт по затворите. А както знае те назначават и президента им и всички други. Има проблем с Долара, Има проблем с Европа, Световен икономически проблем, създаден искуствено да изиска нов световен ред и нова валута разбира се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още