IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската икономика е нараснала с най-бавния си темп от 6 тримесечия

Растежът на трета по големина икономика в Азия се забавя прогресивно от януари 2010 г.

22:18 | 30.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индийската икономика е нараснала с най-бавния си темп от 6 тримесечия

Индийската икономика е нараснала с най-бавния си темп от шест тримесечия, но резултатът превишава дори по-мрачните прогнози, засилвайки очакванията, че централната банка на страната ще продължи да вдига лихвите като мярка срещу инфлацията, съобщав Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Индия, чиято икономика е трета по големина в Азия, е забавил темпа си на растеж до 7,7% през трите месеца до края на юни. Резултатът леко изпреварва средната прогноза от проучване на Ройтерс за годишен растеж от 7,6%.

За забавянето са допринесли вдигането на водещите лихвени проценти, високата инфлация и мрачната икономическа перспектива в световен мащаб.

Икономическият растеж на Индия, който за тримесечието януари- март бе 7,8% на годишна база, се забавя прогресивно от януари 2010 г.

Индия отчете увеличение на БВП от 8,5% за финансовата година година, приключила на 30 март, но предвид инфлацията, чието равнище се колебае около 9%, правителството понижи оценката си за икономическия растеж за текущата година до 8,2%.

От март 2010 г. Индийската централна банка е вдигала водещите лихви 11 пъти, но инфлацията за юли се запази висока - 9,22%, което предизвика предположения за нови повишения на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още