IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия повиши основния лихвен процент с четвърт пункт до 8,25%

Това е 12-то увеличение за последните 18 месеца, а основният аргумент на централната банка е борбата с високата инфлация

11:34 | 16.09.11 г.
Индия повиши основния лихвен процент с четвърт пункт до 8,25%

Индийската централна банка повиши днес основния си лихвен процент за 12-ти път през последните 18 месеца и обяви, че запазва позицията си за антиифлационна политика, дори след като ръстът в третата по големина азиатска икономика се забави, съобщи Ройтерс.

Банката увеличи лихвата, с която кредитира банките, с 0,25 процентни пункта до 8,25%, оправдавайки предварителните очаквания. От финансовата институция се аргументираха, че  е прекалено рано да разхлабват антиифлационната си политика.

„Една преждевременна промяна на политиката може да засили инфлационните очаквания, понижавайки по този начин въздействието на досегашните действия. Следователно наложително е да останем на настоящата си антиифлационна позиция“, се посочва в съобщение на централната банка.

Действията на Индия се различават от тези на азиатските й съседи, които напоследък се отказаха от акциите си за повишаване на лихвените проценти.

Данни от сряда показаха, че инфлацията през август е нараснала до 9,78%, което е най-високото ниво от над една година.

Икономическият ръст на страната се забави, а търсенето намаля след общото отражение на предходните увеличения на лихвения процент и ръста на цените.

След съобщението индийската борса ограничи ръста си в рамките на сесията до 0,4% от 1,4%.

Макар че инфлацията в Индия първоначално се подхранваше от цените на храните и горивата, които са извън обсега на монетарната политика, впоследствие тя обхвана и основния производствен сектор извън преработката на храни и остава далеч над желаните от централната банка 4%-4,5%.

Индустриалното производство през юли показа най-слаби данни за последните почти 2 години, а икономическият ръст през второто тримесечие от 7,7% е най-ниският за последните 6 тримесечия.

Рупията, чийто курс достигна двугодишно дъно спрямо американския долар в сряда, може да продължи да поевтинява заради увеличаването на основния лихвен процент, което ще удари по индийския внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още