IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слага се таван за агросубсидиите на стопанство от 2014 г.

Екоземеделието е основен приоритет на общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период до 2020 г.

18:19 | 12.10.11 г.
<p>
	Еврокомисарят Дачиан Чолош при представянето на бъдещата селскостопанска политика в Европарламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят Дачиан Чолош при представянето на бъдещата селскостопанска политика в Европарламента. Снимка: Ройтерс

Развитие на екологичното земеделие, запазване на работните места в слаборазвитите региони, задълбочаване на връзката между наука и бизнес и по-справедливо прилагане на селскостопанската политика - това са основните насоки за новата Обща селскостопанска политика, която Европейският съюз ще прилага в периода 2014 г.-2020 г., представени днес от еврокомисаря по земеделие Дачиан Чолош пред Европейския парламент.

В бюджета за 2020 г. парите за агросектора се планират да достигнат 33% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, като за седемгодишния период бюджетът в абсолютни стойности се изчислява на 435,5 млрд. евро, съобщи при представянето на новата политика в София Марио Милушев, експерт в Главна дирекция „Аграрна политика“ на Европейската комисия.

За да се постигне по-справедливо разпределяне на европейските средства, новото законодателство на Общността залага редица ограничения за неправомерно изплащане на европейските субсидии. Затова при предоставянето на директните плащания след 2014 г. ще се постави таван от 300 хил. евро субсидии за стопанство, което ще пресече сегашната практика единици производители да получават милиони за сметка на останалите, поясниха евроекспертите.

Директните помощи вече ще се отпускат само на „активни“ фермери, за да се преустанови и друга порочна практика да се изплащат субсидии на авиокомпании или железопътни депа, които окосяват прилежащите площи около летища или жп линии. Затова в бъдещото законодателство като активни фермери ще се определят само онези стопани, чиито приходи от неземеделска дейност съставляват до 5% от общите им приходи, поясни още Марио Милушев.

От следващия програмен период българските производители ще получават директни плащания не на площ, както досега, а на стопанство. Въвежда се изискване и новосъздадените земеделски стопанства, които ще искат директни полощи след 2014 г. да са получавали субсидии по сегашната система за единно плащане на площ през 2011 г., за да се спази принципът на „историческа приемственост“, поясниха от Еврокомиисята.

Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още