IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания запази лихвения процент рекордно ниско

Нетните чуждестранни инвестиции в британската икономика са ударили 6-годишно дъно през 2010 г.

15:16 | 08.12.11 г.
Великобритания запази лихвения процент рекордно ниско

Основният лихвен процент във Великобритания бе запазен на рекордно ниското ниво от 0,5% от Комисията за монетарна политика към централната банка на страната, съобщи ВВС.

Опасенията за темпото на икономическото възстановяване и дълговата криза в еврозоната предопределиха очакванията на анализаторите, съвпаднали напълно с решението на финансовата институция.

Основният лихвен процент стои на настоящото си ниво от март 2009 г.

От банката не обявиха и разширяване на програмата си за вливане на ликвидност в икономиката, след като през октомври прибавиха 75 млн. паунда към първоначално определените по нея 200 млн. паунда, изразходвани между март 2009 г. и февруари 2010 г.

„При положение, че настоящият кръг по изкупуване на активи изглежда ще продължи и в началото на следващата година, решението за запазване на монетарната политика е в унисон с нашите очаквания“, заяви главният икономически съветник в Конфедерацията на британската индустрия Йън МакКафърти.

“Развитието в еврозоната остава ключов риск да икономическите перспективи пред Обединеното кралство. Макар че има окуражаващи сигнали, че на срещата на високо равнище през тази седмица ще бъде осъществен напредък, ясно е, че ситуацията е достигнала критична точка“, добави той.

Междувременно британското Служба за национална статистика, цитирана от Ройтерс, обяви, че нетните чуждестранни инвестиции в британски компании са паднали до 6-годишно дъно през 2010 г., водени от резкия спад във входящите потоци от европейски бизнес структури.

Нетните инвестиции от чужбина са намалели до 32,8 млрд. паунда, което е най-нисък показател от 2004 г. и доста под 49 млрд. паунда за 2009 г.

Нетните инвестиции от Европа са се свили до едва 1,8 млрд. паунда през 2010 г. при 32,1 млрд. паунда през 2009 г., като това е най-ниското ниво, откакто започва воденето на статистика през 1988 г.

От статистическата служба отдават ниският обем на инвестициите от Европа на намалялото отпускане на кредити между отделните компании, скромните нива на закупуване на акционерен капитал и големите продажби като тази на британското застрахователно подразделение на френската компания AXA.

„Една от вероятните причини за тази промяна в дълга между отделните компании може би са мултинационалните компании, базирани в Европа, които се опитват да стабилизират балансите си“, посочват от службата.

За сметка на това инвестициите в британски компании от американския континент са нараснали до 28,2 млрд. паунда през 2010 г. от 16,8 млрд. паунда през предходната година. Голяма част от този процес е била подхранвана от навлизането на акционерен капитал като придобиването на производителя на шоколад Cadbury Plc от Kraft Foods и закупуването на веригата магазини за домашни любимци Pets at Home от американската компания Kohlberg Kravis Roberts.

Преките инвестиции от Азия са нараснали до 5,1 млрд. паунда през 2010 г. от 2,3 млрд. през 2009 г.

Преките нетни инвестиции в чужбина от британски компании са се свили до 23,4 млрд. паунда през 2010 г., което е най-ниското ниво от 1996 г., от 25,1 млрд. паунда през предходната година.

Най-голям е ръстът на изходящите инвестиционни потоци към Австралия, воден от значителните нива на реинвестирана печалба и от голяма промяна в състоянието на задълженията между отделните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още