IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането за бизнеса в САЩ се съживява

Ипотечното и потребителското кредитиране обаче са в застой, показват данни на Федералния резерв

15:48 | 14.12.11 г.
Кредитирането за бизнеса в САЩ се съживява

Кредитирането на бизнеса в САЩ нараства с най-бърз темп от три години насам, предаде Bloomberg.

През третото тримесечие финансовите институции са увеличили кредитирането за търговията и индустрията с почти 10% на годишна база, което е най-силният ръст от същото тримесечие на 2008 г., сочат данни на Федералния резерв.

През октомври заемите са се увеличили с 15% с отчитане на сезонните фактори, а през ноември повишението е с 6,1%, показват още данните.

Възобновеното кредитиране се тълкува от анализатори като очакване, че ръстът на американския брутен вътрешен продукт (БВП) може да се задържи и догодина, дори и при задълбочаване на дълговата криза в Европа, според Робърт Мактиър, бивш президент на Федералния резерв в Далас.

Президентът на Федералния резерв в Атланта Денис Локхарт също смята, че "подобреното търсене на кредити" е окуражаващ сигнал.

"Свидетели сме на възходяща тенденция при банковото кредитиране за фирми, а за мен това беше липсващото звено", коментира и Иън Шепърдсън, главен икономист за САЩ в High Frequency Economics Ltd.

"Ако тази тенденция продължи, а според мен тя ще продължи, то ми се струва, че малкият бизнес, който е в ужасно състояние, наистина ще допринесе сериозно за икономическия растеж догодина", допълва Шепърдсън.

"Има много сериозна взаимовръзка между ръста на банковото кредитиране и ръста на търсенето в икономиката", пояснява Пол Касриъл, главен икономист на Northern Trust Corp. и бивш служител на Федералния резерв. Въпреки положителния аспект на кредитирането обаче, той се безпокои от последиците от евентуални шокове, идващи от Европейския съюз и други региони.

"В момента сме изправени пред ситуация на отслабващо външно търсене, тъй като ЕС вероятно е навлязъл в рецесия, а икономическият растеж в развиващите се икономики, като Китай, се забавя заради политиката на финансово затягане там", допълва той.

Изглежда, че кредитирането като цяло, с изключение на фирменото, не показва особени признаци на възстановяване. Банковите кредити за недвижими имоти са намалели с 2,4% през третото тримесечие, а потребителските заеми са нараснали с 2,2%, сочат данните на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още