IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европарламентът призова за отваряне на трудовите пазари за българи и румънци

Държавите в ЕС имат право да удължат забраните за специалисти от двете държави, ако известят еврокомисията

15:35 | 15.12.11 г.
Европарламентът призова за отваряне на трудовите пазари за българи и румънци

С извънредна резолюция, гласувана днес от Европейския парламент, се отправя призив до държавите от Европейския съюз (ЕС) да премахнат бариерите за българи и румънци, които не се допускат до трудовите им пазари, съобщи пресцентърът на парламента.

Резолюцията е предложена от четирите европейски партии ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелени/ЕСА с мотива, че не съществуват реални икономически основания европейските държави да ограничават правото на работа и пребиваване на територията си за други европейци, пише още в документа.

С резолюцията се предлага държавите да отменят всички преходни мерки и да допуснат български и румънски работници на трудовите си пазари до края на 2011 г. Този призив повтаря апела от резолюцията от 25-и октомври за свободата на движение на работници в ЕС.



Държавите от ЕС могат да удължат временната забрана за български и румънски работници с още 2 години, или до декември 2013 г., ако известят за това Европейската комисия най-късно до 31-и декември 2011 г. Единственият мотив, който би бил приемлив за подобно искане, е да докажат наличието на "сериозна заплаха" за трудовите им пазари.

Евродепутатите припомниха също, че държавите-членки, които не са наложили забрана, досега не са подавали оплаквания за възникнали заплахи на трудовите им пазари от професионалисти от двете новоприсъединили се държави.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още