IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се колебаеха световните валути през 2011 г.

Дълговата криза се отрази зле на еврото през отиващата си година, но и доларът не се справи кой знае колко добре

11:48 | 16.12.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки: Ройтерс</em></p>

Снимки: Ройтерс

САЩ и страните от еврозоната са двата най-важни валутни региона в света. За инвеститорите обаче доларът и еврото са твърде трудни са предсказване, като през тази година валутният пазар бе много турбулентен.

САЩ хвърлиха света в паника, след като седмици наред не можеха да се разберат за повишаване на лимита по държавния си дълг. След това последва понижение на рейтинга им от Standard & Poor's. Това не се отрази никак добре на долара.

Спрямо еврото обаче американската валута успя да поскъпне защото инвеститорите се страхуваха повече от дълговете на страните от еврозоната, отколкото от задълженията на Щатите. Спасителните пакети за Португалия, Ирландия и Гърция разклатиха силно доверието в общата валута на страните от еврозоната.

Въпреки няколкото ситуации, които значително обтегнаха нервите на трейдърите, в крайна сметка двойката евро/долар се движи в близост до нивата си от началото на годината. Ключов момент за еврото бе промяната в политиката на Европейската централна банка - след като през първото полугодие бе взето решение за затягане на монетарната политика и лихвеният процент бе повишен, краят на годината идва с нов курс към експанзия и увеличение на паричното предлагане.

Сякаш по-интересно се разви ситуацията с валутите на Япония и Швейцария. Те достигнаха рекордни нива, което принуди централните банки в двете страни да прибегнат до тежката артилерия.

Японската централна банка извърши поредица интервенции с цел да спре поскъпването на йената, която достигна невиждани от Втората световна война насам нива срещу долара. В Швейцария пък отмениха плаващия валутен курс и поставиха максимална граница, до която франкът може да поскъпва.

Как еврото и доларът се съотнасят спрямо останалите валути и кои валути се обезцениха особено много, може да прочетете на следващите страници. Всички данни за курсовете показват промените от началото на годината.

Източник: Bloomberg 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Ебльо Еблев
преди 12 години
Хубава статия >>>но за иената накрая е объркано в ***** Всички данни за курсовете показват промените от началото на годината.*****
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още