IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се нова вълна от възбрани на имоти в САЩ

Експерти очакват нова порция проблемни имоти да излязат на пазара, което още повече ще натисне цените

10:24 | 16.12.11 г.
Задава се нова вълна от възбрани на имоти в САЩ

Пазарът на недвижими имоти в САЩ е на път да бъде ударен от нова вълна на изземвания от страна на банките, пише в доклад на сайта за онлайн продажби на имоти под възбрана RealtyTrac, цитиран от CNBC.

"Данните за ноември дават повод да се предположи, че се задава нова вълна от възбрани, много от които могат да излязат на пазара като принудително иззети от банките имоти или кратки продажби в началото на следващата година", посочва Джеймс Сакасио, съосновател на RealtyTrac.

"Възбраните като цяло са намалели с 14% в сравнение с преди година, което е най-слабото годишно понижение от 12 месеца насам. В някои щати като Калифорния, Аризона и Масачузетс е налице засилване на възбраните през ноември", допълва той.

Търговете за имоти под възбрана са достигнали най-високото си равнище от девет месеца насам през ноември, след като през август беше отбелязан ръст на уведомленията за неплатежоспособност - първата фаза в процеса на налагане на възбрана.

Затруднените кредитополучатели ще могат да си отдъхнат по време на празниците, след като ипотечният гигант Fannie Mae съобщи, че няма да прогонва неизрядни платци от жилищата им до края на тази година. Говорител на компанията обаче подчерта, че обработването на възбраните ще продължи и по празниците, така че да не се забавя системата.

Невада продължава да е щатът с най-голям брой възбрани, въпреки изкуствено занижената чрез нов закон активност на кредиторите. Местните власти нормативно промениха процеса по налагане на възбрана и наложиха изискване за повече документация, но това не попречи щатът да държи първата позиция в „черния списък“ от 59 месеца. Джорджия и Юта обаче бележат значително повишение на месечна база, изкачвайки се в първата петица през ноември.

В други щати като Ню Йорк и Ню Джърси все още се наблюдава сериозно забавяне на процеса с обработката на възбраните, но и там започва наваксване. Това означава, че на пазара, който и без това е в криза, ще излязат още проблемни имоти.

Въпреки, че запасите от жилища за продажба като цяло намаляват стабилно през последната година, очакваната нова порция проблемни имоти на пазара ще окаже още по-силен натиск върху цените на жилищата в национален мащаб. Надеждата е, че има достатъчно инвеститори, готови да купят тези имоти бързо в опит да се възползват от нарастващия пазар на наеми.

Държавните агенции обмислят план, целящ имотите, отнети от Fannie Mae и Freddie Mac, да бъдат продадени в пакети на инвеститори, но напоследък няма особено движение по инициативата. Както държавата, така и частният сектор са наясно, че докато не бъдат изчистени натрупаните проблемни имоти на пазара, шансовете за стабилно възстановяване на жилищния пазар в САЩ остават минимални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още