IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Франция

Негативната перспектива означава, че има малко над 50% шанс през следващите две години рейтингът на Франция да бъде понижен, уточнява Fitch

21:32 | 16.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи перспективата пред рейтинга на Франция

Рейтинговата агенция Fitch понижи на негативна от стабилна дългосрочната перспектива на дълга на Франция, запазвайки най-високия й рейтинг - три пъти А (ААА), съобщава Франс прес.

"Негативната перспектива означава, че има малко над 50% шанс през следващите две години рейтингът на Франция да бъде понижен", уточнява Fitch

В сравнение с други страни от еврозоната с оценка ААА, Франция според Fitch е най-силно изложена на изостряне на кризата, защото има най-голям структурен бюджетен дефицит и по-голяма тежест на дълга в сравнение с другите страни с оценка три пъти А. Fitch обаче запазва оценката на френския дълг - три пъти А, защото Франция има богата и разнообразна икономика, ефикасни политически, държавни и социални институции и гъвкаво финансиране.

Френският министър на икономиката и финансите Франсоа Бароан каза, че Франция взима под внимание решението на Fitch.

"Правителството е решено да продължи да работи в полза на растежа, конкурентоспособността, заетостта и намаляването на дефицита в държавния бюджет", се казва в декларация на Бароен, цитирана от АФП.

Според Fitch на европейската среща на високо равнище в Брюксел на 9 и 10 декември не е намерено глобално решение на кризата в еврозоната. Fitch смята, че е необходима по-голяма намеса на Европейската централна банка, посочва АФП. Fitch оценява положително ангажиментите, поети от лидерите на ЕС да ускорят създаването на Европейския механизъм за стабилност, но посочва, че е тревожна липсата на надеждна мрежа за финансова сигурност.

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Белгия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър и Словения, ако няма цялостно решение на дълговата криза в еврозоната, предаде Ройтерс. Fitch поставя кредитните рейтинги на тези шест страни в наблюдение с негативна оценка, което означава, че може да има снижаване на рейтингите в срок от три месеца, посочва Ройтерс. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
то е ясно кой са ама защо ги вземат под внимание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
who is Fitch !? Argumentum ad ignorantiam...:)))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още