IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски съд одобри фалита на Saab

Въпреки това Saab може да се възроди като феникс от пепелта, твърди главният изпълнителен директор Виктор Мюлер

10:27 | 20.12.11 г.
Шведски съд одобри фалита на Saab

Съд в шведския град Венерсборг одобри молбата за фалит на местния автопроизводител Saab, която бе подадена вчера по инициатива на собственика, съобщават шведски медии, като цитират решението на съда, взето късно снощи, предаде РИА Новости.

Решението за подаване на молба за фалит бе взето от Виктор Мюлер, главен изпълнителен директор на шведската компания Swedish Automobile NV, която е собственик на марката Saab, след като бившият ѝ собственик - американският концерн General Motors, отхвърли всички предложени варианти за спасяване на Saab.

Последният отказ бе относно предложението за продажба на 48% от акциите на шведската компания на китайския автопроизводител Youngman Lotus Automobile Co. и неуточнена банка.

В началото на ноември от  General Motors обявиха, че ще замразят лиценза и ще прекратят доставките на части, ако 100% от акциите на Saab бъдат продадени на китайските компании Pangda Automobile Trade Co и Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co.

Американският концерн е собственик на правата върху последните произвеждани модели на SAAB - 9-3, 9-5 и 9-4 Х.

Шведските медии уточняват, че в Китай General Motors си сътрудничи с автопроизводителя SAIC и вече произвежда там и други марки автомобили в завода, в който се произвеждат и няколко от моделите на Saab.

През последните няколко седмици Мюлер заяви многократно, че се опитва да намери такъв модел за финансиране на шведския автопроизводител от китайските инвеститори, който да не се нуждае от одобрението на американския концерн. Опитите му обаче се оказаха безуспешни.

„Мнозина смятат, че това е краят, но не е задължително да стане така. Saab може да се възроди като феникс от пепелта“, посочи Мюлер на пресконференция вчера, след като подаде молбата за фалит.

По думите му той самият е загубил около 13 млн. евро през времето, в което е бил собственик на шведския завод. „Сумата не е малка, но това е част от работата на инвеститора“, смята Мюлер.

Производството на Saab е практически спряло от април тази година, а ръководството изпитва трудности с изплащането на възнагражденията на служителите, като все още не са преведени заплатите за ноември. В момента в Saab работят 3 500 души.

Процедурата по фалита ще позволи на компанията да се възползва от държавни гаранции.

Серийното производство на автомобилите от тази марка започна в началото на 1949 г., като между 2000 и 2010 г. компанията бе изцяло собственост на General Motors.

През февруари 2010 г. собственик на Saab стана холандският производител на спортни автомобили Spyker Cars и нейният главен изпълнителен директор Виктор Мюлер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още