IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Груповото пазаруване на имоти крие рискове

Софийска фирма предлага за продажба апартамент в затворен комплекс чрез сайт за групово пазаруване

15:29 | 27.12.11 г. 2
Груповото пазаруване на имоти крие рискове

Редом до ваучерите за намаления в ресторанти, евтини почивки и разкрасителни процедури в сайтовете за групово пазаруване вече могат да се намерят оферти за обзавеждане, а защо не и за цели жилища.

От около две седмици столична фирма предлага за продажба апартамент в софийския кв. „Павлово“ с отстъпка чрез подобен сайт.

Апартаментът е с площ над 90 кв. м., предлага се на шпакловка и замазка. Редовната цена е 151 хил. лева (малко над 77 хил. евро), а офертната на сайта е с 30% по-ниска, или малко над 105 хил. лева (54 хил. евро).

В момента има 16 купувачи на предложения ваучер за отстъпка.

Управителят на строителната фирма Калин Желев коментира за Investor.bg, че целта на строителя е по-скоро лесната и евтина реклама, отколкото сделка.

Той поясни, че от сайта за групово пазаруване са потърсили фирмата с предложение да изпробват сравнително новия за България, но популярен зад граница начин за продажби и строителите не са се колебали дълго, още повече в условията на сериозна криза за имотния пазар.

Калин Желев заяви, че обявата е предизвикала сериозен интерес. Имало е огледи на предлагания апартамент, но много от кандидат-купувачите в момента преговарят с фирмата за сделки с други жилища в затворения комплекс, в който се намира предлаганият през сайта за групово пазаруване дом.

Покупката на жилище обаче не може в никакъв случай да се сравни с покупката на нова чанта, например, или с вечеря в изискан ресторант на половин цена. Покупката на дом е инвестиция и предлагането на жилища през сайтове за групово пазаруване крие своите рискове.

Съгласно условията за покупка на ваучер с отстъпка фирмата, предложила ваучера, ще подпише предварителен договор с клиента, който е готов да внесе исканото капаро в размер на 10-15% от цената, независимо дали той е закупил или не ваучер.

Според офертата купувачите имат срок от 24 часа да поискат оглед и да се запознаят с документацията, като е допустимо присъствието на брокер или адвокат. На практика обаче поръчката на ваучер не дава каквито и да е гаранции, че поръчалият го ще има предимствата на първи купувач, смята  адвокат Бисерка Маринова, юрист с дългогодишна практика в сферата на недвижимите имоти.

Така риск поемат купувачите, които подмамени от предлаганата преференциална цена ще подценят задълбоченото проучване както на собствеността върху имота, така и на пазарното предлагане на аналогични имоти, коментира адв. Маринова.

„Нека не забравяме, че в условията на криза купувачите са тези, които имат повече опции за избор, и не би трябвало да се чувстват притискани от кратки срокове да го направят с необходимата сериозност“, допълни тя.

„Доброжелателният съвет за присъствието на адвокат или брокер обаче не е реален, тъй като проучването и набавянето на свързаните с това удостоверения, като например за актуално състояние на фирма, за наличие на брачен договор, за семейно положение, за вписани тежести, за висящи изпълнителни производства, за вземания към Националната агенция за приходите (НАП), изискват доста по-продължително време“, каза още адв. Бисерка Маринова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 45 rate down comment 0
amorphus
преди 12 години
Всяка пазаруване на имоти от 3-4 години насам крие рискове. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
това са номера от селски вечеринки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още