IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса на 29 юли

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

18:23 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Акцентите в бизнеса на 29 юли

В България

Работници и собственици на около 1000 предприятия излязоха на протест срещу предстоящото поскъпване на тока в почти цялата страна с искане за реформи в енергетиката и за отлагане на новите цени на тока за другата година.

По-рано през деня председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев заяви, че не разбира протеста срещу промените в цените на тока за бизнеса. Той изрази учудване и от протеста срещу фонда за енергийна ефективност и вноската от 5% на всички производители в него, тъй като идеята е била на самите работодатели.

Междувременно реформаторите внесоха предложение за изменение в Закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка. Според тях сега заплатите се определят от вътрешно-ведомствена наредба на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

На днешното си заседание пък правителството прие новия Закон за управлението на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Със закона се регламентират редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и взаимоотношенията на отделните органи и бенефициентите при изпълнение на проектите.

Имаме и новина от корпоративния фронт - българският мобилен оператор Мтел, собственост на австрийската компания Telekom Austria, придобива 100% от кабелния оператор blizoo България oт досегашния му собственик – шведският фонд EQT, обяви компанията майка на телекома Telekom Austria.

И една положителна тенденция - коефициентът на безработица за младежите от 15 до 29 години е 17,7% за миналата година, което е с 4,1 процентни пункта по-ниско спрямо 2013 година. По отношение на здравословния начин на живот и практикуването на спорт са отчетени добри резултати - над една четвърт от българските младежи спортуват, като 52% от тях са във възрастовата група 15-19 години.

По света

Както често напоследък, започваме международния обзор с новини от южната ни съседка. Ръководните представители на четирите институции - Европейската комисия, ЕЦБ, ЕМС и МВФ, днес пристигнаха в Атина за преговори с гръцкото правителство по третата спасителна програма за страната на стойност 86 млрд. евро. Преговорите започнаха във вторник на ниво технически екипи и работни групи.

Едно от условията, договорени от Гърция в споразумение за старт на преговорите за нова спасителна програма, беше продажбата на гръцки активи на стойност 50 милиарда евро. Макар че планът не е нов, той беше блокиран дълго време и под управлението на партия СИРИЗА влезе в сблъсък с много от ключовите позиции на властите.

В Европа се зароди нова идея: Съюз на капиталовите пазари – галантна, но сложна инициатива на Европейската комисия, която цели увеличаването и подобряването на инвестиционните канали в Европейския съюз. Новият проект ще гарантира, че парите могат да преминават бързо и цялостно през икономиката, особено през малки и средни предприятия.

След последния срив на борсата в Китай основният въпрос днес е на какво се дължат катастрофите на фондовите пазари. Главният изпълнителен директор на Berlin Portfolio Management GmbH заявява, че в близко бъдеще ще има още по-бурни корекции и посочва осем конкретни причини това да се случи.

И накрая една новина от Москва. Руският постоянен посланик в НАТО Александър Грушко заяви, че разширяването на НАТО към Грузия и Украйна може да има „катастрофални последствия“ за Европа. Той подчерта, че присъединяването на Украйна „ще раздели украинското общество“ и „ще разпали напрежението в международните отношения“.

На борсата

Българска фондова борса-София АД отчита 118 хил. лв. загуба за първото полугодие на 2015 г., спрямо печалба от 255 хил. лв. за същия период на 2014 г., показва отчетът на борсовия оператор. Влошаването е с 373 хил. лв. на годишна база.

Препоръчваме

Дали Холивуд ще се промени драстично през следващите няколко години заради новите възможности на виртуалната реалност? Отговорът може и да е положителен, след като Oculus, собственост на Facebook, пусна “Henry” - филм, който се възползва от технологията за виртуална реалност, за да разкаже за таралежче, пристрастено към прегръдки.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още