IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мениджърите на четирите институции пристигат в Атина

Цел на гръцкото правителство е на тези преговори да стартират и дебатите за преструктуриране на дълга на страната

10:21 | 29.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Мениджърите на  четирите институции пристигат в Атина

Ръководните представители на четирите институции - Европейската комисия, Европейската централна банка, Европейския стабилизационен механизъм и Международния валутен фонд, днес се очаква да пристигнат в Атина за преговори с гръцкото правителство по третата спасителна програма за страната на стойност 86 млрд. евро, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

Преговорите започнаха във вторник на ниво технически екипи и работни групи. Източници от финансовото министерство заявиха, че целта и на двете страни е да бъде финализирано възможно най-скоро споразумение по третата спасителна програма за страната. 

Правителствената говорителка Олга Геровасили заяви, че споразумение по тази трета програма е възможно да бъде постигнато до 18 август. Тя уточни, че преговорите се водят върху двата пакета от икономически мерки, гласувани от гръцкия парламент и че следващите стъпки са финализиране на споразумението.

На масата засега няма друго официално предложение за още мерки, увери говорителката пред местното радио Real FM, опровергавайки по този начин появили се в медиите твърдения, че кредиторите ще искат и други мерки, които правителството оттегли от втория пакет при гласуването в парламента и се отнасят до пенсионни и данъчни реформи с цел орязване на разходи.

Олга Геровасили поясни, че целта на гръцкото правителство е на тези преговори да се стигне и до започване на дебати за преструктуриране на гръцкия дълг.

Припомняме, че Атина се надява да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да могат парламентите на страните от еврозоната да ратифицират споразумението.

Както е известно, Гърция желае да получи транш от новата кредитна програма до 20 август, за да може да погаси задължение на стойност 3,188 милиарда евро към ЕЦБ и още 1,5 милиарда евро към МВФ през септември. Общият транш се очаква да възлезе на 5 млрд. евро.

В случай обаче, че до 12 август не бъде постигнато споразумение между Гърция и институциите, тогава ще бъде обсъден нов "мостов заем" за страната от Европейския стабилизационен механизъм. 

Темата за Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 8 години
Не знам какъв е бил замисъла на този ЕС, но по организация и структура странно ми напомня на ВОСР с нейнети КОМИСАРИ, партийни секретари и вся остальная ***. За твое сведение ВОСР е ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ на другарите БЛАНК - ЛЕНИН, ЛЕВ БРОНЩАЙН ТРОЦКИ и цялото онова котило което по нищо не се различава от сегашното в ЕС. НЯМА ЗАКОНИ , НЯМА КОНСТИТУЦИЯ!ТЕ СА ЗАКОНА , ТЕ СА КОНСТИТУЦИЯТА!И АКО ТОВА СЕ НАРИЧА СИСТЕМА - ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Тези опищяха орталъка от тройката, сега си докараха четворка. Хаирлия да е, пък догодина петица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
Svraka
преди 8 години
Отново ли ЕСМ е изхода? Пак преразпределяне на отговорност. До КрасЕС е бил добре замислен, но в момента е институционално недоразумение. И щом 10 години не ни допускат до Шенген, то ЕС не е демократичен а демонизиран съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
крас
преди 8 години
Четейки за предстоящите "ПРЕГОВОРИ" със страни ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО и представителите на ЕС си задавам въпроса:ГЪРЦИЯ В ТОЗИ ЕВРОСЪЮЗ ЛИ Е ИЛИ Е ИЗВАН НЕГО?За мен тя е извън него. Не можеш да водиш ПРЕГОВОРИ със субект в който си ЧАСТ ОТ НЕГО!ВСЪШНОСТ КАКЪВ СУБЕКТ Е ТОЗИ ЕС?!ДА Е ДЪРЖАВА, НЕ Е ДЪРЖАВА ЗАЩОТО НЯМА КОНСТИТУЦИЯ И ЗАКОНИ. ВСЪШНОСТ НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ ОБЯСНИ, КАКВО Е ТОВА ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още