IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри Закона за еврофондовете

Финансови корекции и други актове на управляващите органи на оперативните програми ще могат да се обжалват по реда на АПК

16:05 | 29.07.15 г.
Правителството одобри Закона за еврофондовете

Правителството прие на днешното си заседание новия Закон за управлението на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Още днес текстовете ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание. Парламентът обаче няма да успее да разгледа законопроекта до края на тази сесия и обсъждането му ще започне през следващата, през есента.

Със закона се регламентират редът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и взаимоотношенията на отделните органи и бенефициентите при изпълнение на проектите, включително процесите за верифициране, сертифициране на разходите, извършване на плащанията и налагане на финансови корекции, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Няма генерални промени в системата на управление на европейските средства. Предвижда се в наредби да се отразят детайлно спецификите и изискванията, свързани с прилагането на закона. Всички започнали и недовършени до влизането в сила на закона производства ще се довършват по досегашния ред.

Министерският съвет разполага с шест месеца да подготви подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на закона.

Предвижда се финансовите корекции по европейските проекти, както и други актове и документи на управляващите органи на оперативните програми, да могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Управляващите органи ще могат да проверяват бенефициентите за нередности по собствена инициатива при съмнения за нарушения или по сигнал. Те ще поддържат и регистър на постъпилите сигнали за нарушения.

Финансова корекция може да се извърши за целия проект или за отделна дейност, отделен договор с изпълнител или отделен разход, като на практика може да се отмени изцяло финансовата подкрепа от еврофондовете.

Предвидени са и глоби за длъжностните лица в органите за управление и контрол, които не спазват предвидените в закона срокове.

Управляващите органи ще извършват авансови, междинни и окончателни плащания въз основа на искане на бенефициента в конкретно регламентирани срокове.

Оценката и класирането на проектни предложения ще се осъществява на конкурентен принцип, от специална комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още