IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите корекции по европроекти ще могат да се обжалват по реда на АПК

Текстовете на закона за управлението на еврофондовете са публикувани за обществено обсъждане

11:04 | 17.06.15 г.
Финансовите корекции по европроекти ще могат да се обжалват по реда на АПК

Финансовите корекции по европейските проекти ще могат да се обжалват по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК). Това е записано в проектозакона за управлението на средствата от Европейския съюз (ЕС), който е публикуван за обществено обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Становища могат да се изпращат до 30 юни.

По реда на Административно-процесуалния кодекс ще могат да се оспорват и други актове и документи на управляващите органи на програмите, предвиждат текстовете.

Подготовката и приемането на такъв закон бяха замислени още по време на предишното правителство на Бойко Борисов. Заради смяната на властта обаче работата по законопроекта беше “замразена” и потръгна отново към края на миналата година по идея на вицепремиера в служебното правителство на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Плановете текстовете да влязат в парламента през пролетта обаче не се реализираха заради забавянето на междуведомственото съгласуване на проектозакона.

Без промени в системата за управление на еврофондовете

Генерална промяна в системата на управление на европейските средства не се предвижда. Всички започнали и недовършени до влизането в сила на закона производства ще се довършват по досегашния ред.

Министерският съвет ще има шест месеца да подготви подзаконовите нормативни актове, свързани с прилагането на закона, включително реда за осъществяване на проверките на управляващите органи при съмнения за нарушения. С допълнителен акт ще се определят и редът и механизмите за функционирането на новата система ИСУН 2020, за която е предвидено да дава възможност за пълно електронизиране на процеса по кандидатстване и отчитане на проектите.

Системата ще обхване и Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство за новия програмен период (2014-2020 г.).

За управлението на средствата от ЕС се предвижда да отговарят Министерският съвет, заместник министър-председател или министър на европейските фондове и министърът на финансите.

Един и същ управляващ, сертифициращ или одитен орган може да бъде определен за няколко оперативни програми. Доколкото това е приложимо съгласно европейското законодателство и при зачитане на принципа за разделение на функциите, управляващият, сертифициращият и одитният орган се допуска да бъдат част от една и съща администрация.

Финансовите корекции

Управляващите органи ще могат да започнат проверки за нередности по собствена инициатива при съмнения за нарушения или по сигнал, предвижда проектозаконът. Записано е и изискване управляващите органи на оперативните програми да поддържат регистър на постъпилите сигнали за нарушения.

Финансова корекция задължително ще се налага в случаите на установен конфликт на интереси на бенефициента, при нарушаване правилата на държавната помощ, за нарушаване принципите на устойчивото развитие, за неизпълнение на мерките за информация и комуникация.

Финансова корекция може да се извърши за целия проект или за отделна дейност, отделен договор с изпълнител или отделен разход, като на практика може да се отмени изцяло финансовата подкрепа от еврофондовете, записано е в новия закон.

Предвидени са и глоби за длъжностните лица в органите за управление и контрол, които не спазват предвидените в закона срокове. При първо нарушение санкцията е от 50 до 1 000 лева, а при второ – в двоен размер.

Срокове за плащанията

Управляващите органи ще извършват авансови, междинни и окончателни плащания въз основа на искане на бенефициента, записано е в проектозакона. Авансовите плащания ще се осъществяват в двуседмичен срок, освен ако не е предвидено друго, като от всички бенефициенти ще се изискват обезпечения. Срокът за междинните и окончателни плащания е 90 дни след искането, което е подадено след верификация на разходите.

Финансирането с безвъзмездна финансова помощ се допуска да бъде прекратено едностранно от ръководителя на управляващия орган, когато бенефициент не сключи договор с изпълнител до 12 месеца от изтичането на срока, предвиден за неговото сключване.

Предвижда се също така отговорните министри, представители на управляващите органи и на бенефициентите да провеждат регулярни срещи на всяко тримесечие.

Подбор и класиране на проектите

Оценка и класиране на проектни предложения ще се осъществява на конкурентен принцип, от комисия, която се произнася в срок от три месеца след назначаването и от ръководителя на управляващия орган, записано е в проектозакона.

Безвъзмездната финансова помощ се предоставя за проекти, с които се постигат целите на съответните програми, и при условията, определени в тях, записано е още в текстовете. При остатъчен финансов ресурс безвъзмездна финансова помощ може да бъде предоставена и за други проекти, които са класирани за финансиране в списък на управляващите органи.

В специална глава се уреждат въпросите за реда при избора на изпълнители. Процедура за избор с публична покана се провежда, когато размерът на предоставената безвъзмездна финансова помощ е по-голям от 50 на сто от общата сума на одобрения проект и прогнозната стойност на поръчката, записано е в проектозакона.

Бенефициентите не провеждат процедура за избор с публична покана при придобиване или наемане на земя, съществуващи сгради или други недвижими имоти, както и при учредяване на ограничени вещни права, с изключение на свързаните с тези сделки финансови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още