IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата настоява за пълна собственост на Топлофикация София

В момента делът на Столична община в топлофикационното дружество е все още 58% спрямо 42% на държавата

12:54 | 17.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата настоява за пълна собственост на Топлофикация София

Държавата в лицето на Министерството на икономиката и енергетиката ще настоява за пълно прехвърляне на акциите на Столична община от „Топлофикация София“ на държавата, каза заместник- министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева.

В момента делът на Столична община в топлофикационното дружество е все още 58% към 42% на държавата.

Миналата седмица Столичният общински съвет (СОС) реши общинските акции да бъдат прехвърлени безвъзмездно (както преди е станало прехвърлянето на акции от държавата към общината) на държавата, но не беше уточнено окончателно дали ще бъдат прехвърлени 75% или 100% от общинските акции.

Тошева посочи, че след прехвърлянето на общинските акции на държавата капиталът на „Топлофикация София“ би трябвало да бъде увеличен с поне 80 млн. лв., като се има предвид, че към момента просрочените задължения на топлофикационното дружество към Булгаргаз само за тази година вече са към 80 млн. лв.

Тошева подчерта, че това решение все още не е окончателно взето и би трябвало въпросът да бъде решен от Министерски съвет. Евентуалното увеличение на капитала на „Топлофикация София“ ще стане по всяка вероятност със средства от бюджетния излишък.

На журналистически въпрос защо ще се подпомага „Топлофикация София“ за сметка на данъкоплатците от цялата страна Тошева отговори, че от това дружество се влияе сигурността на енергоснабдяването и то е от значение за цялата енергийна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още