IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промениха стандартите за осчетоводяване на проблемните банкови активи в САЩ

Отпада задължителното изискване към банките да осчетоводяват финансовите активи по тяхната текуща пазарна стойност

19:55 | 02.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Промениха стандартите за осчетоводяване на проблемните банкови активи в САЩ

Американският съвет за стандарти за финансова отчетност (FASB) гласува анонимно промяна в стандартите за осчетоводяване на финансовите активи, която може да подобри значително финансовите отчети на банките за първото тримесечие на годината.

Новото ръководство за финансова отчетност ще даде на банките и техните одитори повече гъвкавост при оценяването на неликвидните финансови активи, които могат да имат стойност в дългосрочен план.

Новите правила oтменят задължителното изискване към банките да осчетоводяват финансовите активи по тяхната текуща пазарна цена или по пазарната стойност на подобен актив (mark-to-market rules). Това ще се приложи за всички проблемни банкови активи, каквито са ипотечните книжа, потребителските и студентски кредити, предава Marketwatch.

Председателят на FASB Робърт Херц заяви, че преди да одобрят новото ръководство за финансово осчетоводяване, са се допитали до счетоводители, анализатори, хедж фондове и рейтингови агенции.

Причина за промяната в счетоводните стандарти са оплакванията на банките, че са принудени да отписват жизнени активи, само защото в момента не съществува пазар за тях, което затруднява тяхното остойностяване.

За да намери изход от трудната ситуация, FASB разработва ръководство, което позволява на банките и техните одитори да използват т.н. „значителна оценка” когато осчетоводяват подобни неликвидни активи.

Например, когато банките разполагат с неликвидни активи, които се очаква да носят стабилни парични потоци в бъдеще, тези парични потоци ще се оценяват и ще се използват за изчислението на приблизителната пазарна цена на неликвидния актив.

Друга важна промяна, която FASB одобрява, предвижда банките да могат да поставят определени проблемни дългови активи, каквито са ипотечните книжа, в отделна група наречена „други общи приходи”. Тази група ще включва всички активи, които в противен случай биха били отписани, защото банките не могат да съберат всички дължими суми по тях. В резултат на тази промяна оперативната печалба на банките ще се повиши значително, защото те ще могат да вписват по-малка загуба в своите отчети за приходите и разходите.

Новината предизвика рали на фондовите пазари в САЩ, като всички борсови индекси се движат с повишение от 3-4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още